Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SCOOPET

Hans Gunnar Lindskog, en gammal polare till mig från Karlstad, reser för trav-TV:s räkning land och rike runt och gör se- och hörvärda intervjuer med totospelare som håvat in många slantar för så där ett år sedan. Hemma Hos och Hur-Gick-Det Sen?- snack. Ganska nyss var han på Travmuseet, varvid vår 10-miljonersprofil Målar-Tobbe Arenander fick redogöra för var han gömt pengarna. Det var inte i madrassen, så mycket förstod man.

NÄRA ÖGAT
Just när Hans G passerade satt jag i museets läsesal ruvandes på ett veritabelt SCOOP. Eftersom jag har väldigt svårt för att hålla käften bet jag ihop så gaddarna gnisslade för att inte i min lösmynthet vidarebefordra scoopet till HG. Han såg nog att jag tog i så jag var blå i fejset, för han frågade hur jag mådde. ”Dä ä som dä ä” morrade jag. Det säger jag alltid.

TRAVBORRELIA
Att ungdomar i travfamiljer själva blir bitna av sporten, det är förvisso inte märkligt eller ovanligt. Snarare är det regel. Heter man till exempel Jernberg och i syskonkretsen har namn som Elina och Nelly eller om man heter Persson och har släktingar som Sören, Thomas, Ernst, Lena, Weine, Vinoga, Bengt, Maria E. och Elof, då har man väl noll chans att slippa bli biten? Nån sorts travborrelia måste väl bli resultatet?

BRYTER MÖNSTRET
Nejnejnej! Nån gång bryts mönstret. Jag vet en som heter Anja Jernberg och en kompis till henne som heter Caroline Persson. Visserligen brukar de leta sig upp till Årjängstravet en gång om året, när det är V75 på gång, men det är mest för att träffa kompisar. Så gjorde de även lördagen den 15 juli 2017. Mest för att stödja sporten och piffa upp totosiffrorna för lokalbanan lite offrade de på Ica en tvåhundring på en Harry Boy.


Anja Jernberg t.v. och Caroline Persson fick på Ica Supermarket nätkontakt med Harry, en verkligt hyvens grabb

TRÄNGSEL
Som vanligt var Årjängs Stordag en vädermässig fullträff. Så är det alla år utom då det regnar småspik. Eftersom 11.000 pers skuffades på publikplats letade sig vännerna A&C upp på den inglasade läktaren, där utrymme och siktmöjligheter var bättre. Hett som i ett pörte var det (fast nordmarkingar brukar säga ”hett som i e pôtte”) men de här tjejerna är ganska tåliga.

Tävlingsdagen fortskred som tävlingsdagar brukar och de båda spelarna fick upp ett visst hopp när de försökte tolka minneslappen från Harry. Med hjälp av kringsittande gick detta hyfsat och när Dante Boko spöat Propulsion med en halv nos, noterade de att de möjligen hade en slant, kanske till och med en förmögenhet, 6.000 kronor, att hämta i kassan en våning ner.

FEL FEL FEL
Det var bara det att när en ganska skärrad totomatkassör fingranskat Harrys lapp kom han till ett helt annat resultat. Efter koll och dubbelkoll konstaterade han att sjuan satt där och han tvingade på kupongägarna 60.500 kronor!! A&C fick bendarr, ungefär som skidskyttarna brukar få vid sista stående skjutstationen i Antholz. Pengabunten döttades ner i ryggsäcken och anförvant ringdes in för att hämta de 60.000, medan femhundringen behölls för firande i öltältet. Måttligt firande, väl att märka, vilket fortsatte med var sin cider på hotellet på kvällen. Hemma i normal tid, 23.30.

NYFRÄLSTA
Så har då ATG fått två nyfrälsta totospelare! Nu sitter de båda tjejerna klistrade vid burken vareviga lördag och pengarna flyter iväg ungefär som våra barkbåtar gjorde när det var vårflod i Bôttebäcken på den tiden (30-talet).

Ha! Så är det alls inte. När jag i Hans G:s efterföljd frågar ”Hur har det gått?” visar det sig att Caroline än så länge inte naggat på kapitalet och för barnlediga Anja har det heller inte vräkts ut ett korvöre på totalisatorspel.

Möjligen, möjligen att A&C kan tänka sig en ny date med Harry lördagen den 14 juli 2018.

Missa´ scoopet – snopet!

Fotnot

Ett stort TACK till Bertil Ford, Carolines åldrige släkting från Bôtten, som via en bror till mig gett mig underlaget till detta scoop. Bertil själv leder sedan 30 år tillbaka ett lokalt V75-bolag, ganska framgångsrikt, som för ett par år sedan hade snudd på storkovan, 800 kronor, men förargligt sprack på målfoto i avdelning 7.
 

13 september 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!