Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

RAFFINERAT I ÅRJ STORA

Lottningen till sommarens största begivenhet, Årjängs Stora, kunde knappast ha varit mer raffinerad. När nu inte Nuncio kunde försvara titeln från i fjol skulle normalt Propulsion bli klar favorit, men med spår 8 vetefanken om det blir någon enkel match ens för honom. Stefan Melanders Volstead från bakspår lär även han få vissa trafikproblem, men naturligtvis är ingen av de båda chanslös.

INGET KAR
Redan 1981 byggde vi om hemma hos oss och skrotade badkaret. Idag saknar jag det enormt, för det lär ju vara i ett sådant man hittar travets vinnare.

Via en (alltför) smart start sitter i förfjol Global Money i spets när vinnarcirkeln passeras efter 600 meter.Utanför sig har han Mosaique Face, slutlig trea. Favoriten B.B.S. Sugarlight i andra ytter kommer att få nöja sig med sistapengen, medan Delicious U.S./ Örjan Kihlström från ledarryggen tråcklar sig ut till en lätt seger. Synd bara att detta Sveriges bästa sto inte kan vara med oss nu på lördag, då hon sannolikt hade bollat med de övriga i Stoeliten. Hennes ömtåliga mage satte stopp för resan till Värmland.

TRIO MED TOMBOLATUR

Med lördagens startlista framför mig stirrar jag mig nu halvblind på de tre längst fram i vårt storlopp, de tre som definitivt inte dragit nitlotter. B.B.S. Sugarlight måste från innerspår ha en god chans att leda länge, eller hela vägen. Han har verkligen revansch att utkräva. För två år sedan var han storfavorit (23/10) och hade troligen varit i höjd med Delicious US på målfotot, om han efter beräkningen i badkaret fått spets från sitt spår 4. Det fick han inte, för Robert Bergh och hemmahästen Global Money blåste dit via ”dålig anslutning efter startbilen” dvs sånt som i folkmun heter flygande start. Robban fick öppna börsen och punga ut med 6.000 och blev avstängd tre dagar, men det hjälpte ju föga Fredrik Solbergs svarta glänsare.

I fjol var Adrian Kolgjini och Dante Boko med spår 4 faktiskt tredjehandare på spelet men hamnade först utom pengarna. Även här skulle en revansch sitta bra, därom råder ingen tvekan. Dante visade ju i Örebro med 10 blankt att han kan springa fort, och grabbarna Kolgjini vet var gaspedalen sitter. Tredje mannen i startfållan, Nadal Broline, har upplevt hur det känns att vinna löp i Nordmarken. Med Ulf Ohlsson vann han ett bronsdivisionslopp för två år sedan med en slutrökare av den sort han än i dag brukar bränna av.

UNIK KORTLEK
Att spårlottningen har en tämligen enorm betydelse nuförtiden, det tvivlar väl ingen på. På den gamla, eventuellt goda, tiden var det inte fullt så viktigt. Heatloppet kördes fram till 1962 med voltstart och de tre, fyra bästa hästarna hade i regel tillägg och med så få på samma volt spelade spåren mindre roll. Lottningen verkställdes sannerligen inte med slumpgenerator utan med en specialdesignad kortlek. Som sommarvikarie på sekretariatet, inrymt på en ruffig övervåning i Elofssons uthus, hade jag av brun kartong klippt till trettio numrerade kort i format 2x3 cm. Dessa blandades omsorgsfullt och drogs i tur och ordning. Jag minns att det i lopp utanför heatloppet inte fick bli så att Sören Nordin bara fick usla lägen, det var Jocke Persson noga med. Eljest var dragningen väldigt strikt.
Kortleken, illa tummad och kantstött, såg jag för 15 år sedan i någon gömma på travmuseet, men nu har den nog skattat åt förgängelsen. Därest nuvarande datoriserade lottning skulle mankera, vore den annars ett gott alternativ.
 

 

10 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!