Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ÖL, MUFFINS, STÄLL och HASP

87 år är ingen ålder på en häst, påpekar med bestämdhet Hasse Svennehed, ATG. Han borde veta. Men nog kan det ändå vålla uppståndelse. Så var det i a f för mig.

Min favoritgranne, den väna Marie, avlämnade ett fång rosor och två burkar näringsrik pilsner redan dan före dan. Sen bara öste det på. Som tur var hade jag bett mig ledig lördagen den 2 från redaktionsjobbet med Tankesmedjans fjärde nostalgibok, Fjaale boka, som kommer till skyltsöndan (vilket år är än så länge oklart).

Redan här i juli 1936 saknade jag i stort sett bara en enda sak, ett funktionellt cykelställ. Modemedveten var jag redan då, med avklippta blåbyxor.

För en lyckad skogstur krävs bara 1) kryckkäpp 2) campingstol 3) personlig assistent  4) bärplockare  och hink, tom. Sen är det bara att se upp för de fyra stora: Björn, varg, fjällämmel och grävling.

SKOGENS RÖDA GULD

Tre favoritmågar har jag. En av dom dök upp med ett cykelställ som han köpt på Biltema. Då blev jag rörd. Jag har längtat efter ett ställ sen jag fick min första cykel 1936. Hur han kunnat räkna ut detta är mig en gåta. Han är från Brunskog. Hans fru Maria drog sedan iväg ut i skogen med mig, eftersom hon fått för sig att jag ville plocka lingon. Helt rätt! På två timmar repade jag ihop nästan en deciliter, mest kart. Inte är det samma schwung precis som när jag var yngre, 86 och så, när jag lätt plockade en halv liter på samma tid. Men det är tanken som räknas. Och så började det dugga lite grann.

Ett ställ, ett ställ, ett kungarike för ett ställ, utropade någon som Shakespeare skrev om.  Ett sånt här, från Biltema, har jag trånat efter i 81 år!

ZITAS MUFFINS SMALT BORT

I det återkommande solgasset under hemmets markis njöt vi sedan kaffe och blåbärsmuffins. Bakverken, som jag egentligen tänkt spara till senare, hade jag fått av mina käraste flickvänner i Årjängstravets Damklubb dagen före. Zita stod för bakningen, hon som är gift med Göte på Gettere, han med Grillen. Hästkarlen Göte, den känner vi väl alla. Släkt med Monfalcone.

 

En designad hasp från flyhänta smeder stänger effektivt grinden för illbattingar till barnbarn och barnbarnsbarn. Alla borde ha hasp!

HASP PÅ !

Rätt sleten fick jag så äntligen vinka ajö till besökarnas bil (Saab) och dråsa ner framför teven för att kolla inspelad V75:a. Vaknade med ett ryck kvart i tio på kvällen av bank på dörren. Två unga konstsmeder, Jonatan Persson från Trankil och Petter från Blomskog, stod utanför med en ångande varm nysmidd hasp till den grind som ska hindra barnbarn från att springa ut i Dalslands kanal. Lika rörd som när jag fick cykelstället eller kanske ännu ännu rördare blev jag över denna vackra och oväntade gåva. Om jag någon gång tvivlat på svensk ungdom så gör jag det inte längre efter kl 2145 i lördags.

EN FÅR TACKE

För störande telefonsamtal och två vykort, för lyckönskningar på Facebook (ett av mina bästa brorsbarnbarn, den ärtiga Frida /Hard/ la in en tidigare aldrig publicerad tjusig bild på oss båda/, Twitter och andra sociala medier och för alla värmande ryggdunk och välfunna presenter ber jag här och nu att till alla, hängda och ohängda som det heter, få frambära ett stort TACK.

Jag ser fram emot 2 september 2018 med tillförsikt.

4 september 2017

Skriv kommentar

Utmärkt födelsedag! Grattis. Och det kommer en delegation till!

Postat av AnnaKroken den 8 september 2017
Dela med andra!