Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Söndagsbrunch
2019-04-28 11:00 14:30
Söndagsbrunch
2019-05-05 11:00 14:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

NOSTALGI I DIKTFORM


Inför Stordagen har jag blivit anmodad att i tryck återge en gammal dikt. Författaren är av förklarliga skäl anonym, men insändaren menar att de 10.000 som kommer till vår travbana på Stordagen även bör få viss kunskap om de människor som befolkar vår bygd och vår kultur.

EN FÅR TACKE

En får tacke för att en ä som en ä
å ä född där en ä     å bor där en bor
D´ä inge fel på Ståckhôlm
å Göttebôrg ä väll bra
män di ligger som sô avsides

Årjäng ä ju som mer mett i

Å att sjöar å berg å töser ä grannare här
dä kan väl inte vi hjälpe,
       dä ä som dä ä
Å att travbana ä vackrerst i hele avlånge Svärje
       dä vet alle
Å svåre å tale mä ä vi inte
Vi har lätt för å prate å skratte
       ôt andre
Å kvennfôlk titter vi knappt ôt
om di inte schäschilt ber ôss

Men dä där om att vi skulle ha näre te ljuging
å skryting å skräpping,
      dä ha da jä aldrig märkt

Fotnot. Jag får erkänna att jag har väldigt svårt för såna verser som självutnämnda bygdepoeter plitar ner i sina fotsvettiga drängstugor. Speciellt om de är författade på nån sorts skummel dialekt. Aktstycket här ovan hade jag erbarmligt svårt att överhuvud tolka. Stavningen är dessutom under all kritik. Och det är ju inte ens rim!
Men ombedd som jag är att publicera så blir det som det blir. Jag har aldrig lärt att säga nej. Dä ä som dä ä.

MYSTERIET LÖST
Den senaste veckan har det i stort sett stormat kring Årjängstravet. Tvisten har gällt vilken bygdedräkt skön Paula bar på midsommar. Vår lokalredaktör i Mellerud, globetrottern och stjärnfotografen Bertil Karlsson, kom med svaret: TOARPs socken i Västergötland. TACK, BKl! Själv skäms jag som en hund för min okunskap, jag har otaliga gånger passerat Toarp på väg till min moster Hester i Gånghester, men missat att kolla in hur kvinnorna varit klädda.

BÄSTA NÅGONSIN?
Årets upplaga av Årjängs Stora Sprinterlopp ser ut att bli något utöver det vanliga. Det säger man i och för sig varje år, men erfarenheten visar att man varje år också får rätt. NUNCIO återkommer sannolikt för att försvara titeln från i fjol, och B.B.S. SUGARLIGHT väljer också Årjäng. Hans tilltänkta start annonserades av Tore Solberg i TV, Tore som är far till Fredrik. Daniel REDÉN har bara att gå ut i stallet och peka på en eller ett par av de sina för att alla medieblickar ska riktas mot Travårets Häftigaste Lopp. Lördag 15 juli är dagen!
REMEMBER FRIDAY
Märkvärdigt tyst har det varit hittills om den fredagskväll som föregår Stordagen. Den kompletterar faktiskt den stora festen på ett perfekt sätt, med bl a ett kanonlopp för kallblodseliten.


FÖR 55 ÅR SEDAN
År 1962 är egentligen ett ganska märkligt år. Det är det enda år jag själv missat Stordagen alltsedan 1952. Jag är alltså inte med på Fritz Arenös bild, men en hel del andra var på plats. Fritz, NWT:s lokalredaktör, hade ett mycket begränsat intresse för travsporten, men var en hejare på att fotografera. Hans kamera hette Rolleiflex. Att Miss Golden och Alf Kårvall vann båda heaten och 10.000 tror jag inte han brydde sig det minsta om. 1.19,8a travade hon i heat II.


FÖR 50 ÅR SEDAN
Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars firade många framgångar under en lång karriär. Men filmen Under ditt parasoll hörde inte till succérna. Den blev ett dunderfiasko. Den hade förståeligt nog 1967 svårt att hävda sig mot kassapjäser som Jag är nyfiken – gul m fl . I våra dagar har den fått en liten upprättelse, nu i form av kalkonrulle. Själv skulle jag väldigt gärna se den om tillfälle gavs. Några scener spelades in här på travbanan i Årjäng. Fritz Arenö plåtade ett gäng statister.

  

2 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!