Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Nordmarken runt

NWT:s under rekordartat många år verksamme lokalredaktör i Årjäng, Fritz Arenö, hade i sin tidning en regelbundet återkommande spalt som han kallade Årjäng Nordmarken runt. Vår egen chefredaktör har f f g sedan 1978 åtnjutit en välförtjänt tredagars semester, som han utnyttjat till att per bil ta sig runt i den vackra del av vårt landskap som kallas Nordmarken. Inte var det precis några scoop han kom hem med, men man kanske inte mer kan begära av en semesterfirare.

SKRÄBERGA INTE VAD DE VARIT

Den nästan vackraste utsiktsplats våra bygder har är Skräberga vid 172:an ett par kilometer syd Kyrkerud. När jag nu återkommer dit efter bra många år finner jag till min besvikelse att stället mist det mesta av sin forna charm. Skogen nedanför har växt upp så till den milda grad att den anslående vyn över Storöna och de öster därom liggande områdena (Strand, Sommarvik) knappt kan skönjas. Illa, illa, för jag inbillar mig att denna forna rastplats en gång i tiden bjöd på en alldeles förtjusande första anblick av Årjäng för den söderifrån kommande turisten. Idag är f ö infart norrifrån förbjuden.

Med två timmars motorsågande och utplacering av ett par bord och bänkar skulle nog Skräberga raskt kunna återta sin forna topplacering bland rastplatser.

OKÄND GÖBBE PÅ VÄGGA

Hemma bäst, brukar jag alltid fyndigt uttrycka känslan när jag åter känner Årjängs mark under sandalerna. Vad är det första jag får se den här gången? Jo, ett konstverk på nordsidan av HSB-huset vid Arvikavägen. På andra sidan väggen bedriver Pär Karlberg och Sune Öjstrand tandläkeri. Men motivet är inte knutet till Pär-Sunes idoga borrande utan föreställer en mig helt okänd mansperson. Kan man ha sett honom som skurk i tv-serien om Bröderna Cartwright? Nej, han ser för snäll ut. Betraktar ju ömt blåmesen på fleecejackans axel.

Idén att pryda trista väggar med konst är helt i min anda. Men kanske hade nånting mer lokalanknutet varit käckare? Thomas Wassberg, Anders Lindbäck, Edvard Rönnfors, en travhäst, Ull-Elias eller Georg Ruus? Bild från Årjängs Marknad?

Fast så säger förstås konstförståsigpåare överallt där den här grafittigruppen drar fram.

Helt utan minsta sammanhang med fågelvännen på Öjstrands vägg erinrar jag mig konstnären Holmdahl som jag är övertygad om sedan 1940-talet finns representerad på många väggar i Årjäng. Han var en penselns mästare som behärskade ett enda motiv: TALLAR. Med tavlor av pinus silvestris betalade han mat och logi på ortens hotell, handlån och en mångfald andra skulder han ådragit sig under sina månadslånga sejourer i Nordmarken. Enligt en uppgift betingar hans tallar numera åtminstone fyrsiffriga belopp i kronor.

Under rubriken Nordmarken runt återkommer jag inom kort med mer semestermaterial, bl a om trafiksituationen på Bäckevarvsfjället och familjevåld i Bengtsfors samt, därest utrymme gives, om duvskit på parkerade bilar i vår regionshuvudstad.

3 augusti 2017

Skriv kommentar

Vesst va dä Jössefors! Där har jag - nästan - bott. När Olle Robertsson tog studenten var balen förlagd till Jössefors. Nån måste ha blandat i nåt olämpligt i min drink, eftersom jag kan blanda ihop Jössefors och Fiskevik. Remy är ju nästan från Fiskevik. Han stavar Nilsson med bara ett s. Det andra tappade han i Solbergaskolan runt 1960.

Postat av Kroken, knappast ett minnesfenomen den 13 augusti 2017

Kroken for president men, Det var Jössefors som var på besök och pulvriserades med 12-0 och inte Fiskevik och sen blir det inga fartkameror på Bäckevarvsfjället utan i Hajom och Dusserudshalla.

Postat av Rätt ska vara rätt den 11 augusti 2017

kroken for president!!!!!! alltid rätt ute å rätt i tanken.

Postat av jörgen pettersson den 4 augusti 2017
Dela med andra!