Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Söndagsbrunch
2019-04-28 11:00 14:30
Söndagsbrunch
2019-05-05 11:00 14:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MIDSOMMAR LIGHT

Midsommarafton är som bekant inte årets längsta dag, denna lär inträffa dan före. Hursomhelst har det alltid varit en ljuspunkt i tillvaron, inte minst för att helgens trav i 40 års tid varit mig en ursäkt för att inte vara en av de små grodorna som skuttar kring lövad stång på Amundserud, hembygdsgården i Trankil. När Årjängs midsommartrav nödgas inskränka sig till ett enda lunchmöte ryser jag vid tanken att även detta evenemang kan försvinna och jag nästa år måste ansluta till flocken av smådjur som är lustiga att se. Artrosvarning!

I fredags kunde man notera att det nu, vid banans tävling nr 7 för året, blev lite ommöblering i championligan. Magnus Jakobsson övertog ledningen via en dubbel och Kristian Lindberg segade sig också förbi Göran Antonsen. Någon större dramatik kan dock än så länge inte utvinnas ur kampen om titeln. Carl Johan Jepson, regerande mästare, är dock definitivt med i matchen, när den nu går in i andra halvlek.

 


Årets vackra midsommarbrud var vår sportassistent Paula Pettersson, här beundrad av en skara äldre farbröder. Dessa grälade om sockendräktens ursprung, men det hördes att de egentligen inte hade en susning. Kan det ha varit Stavnäs? Blomskog? De gula skorna som den ena herrn bär, hör i alla fall till Bôttendräkten.

2832 personer var på plats denna helgdagsafton, men hur de tagit sig hit vet jag inte. Antalet parkerade bilar var vid en snabb överslagsberäkning något färre än 400. Men inträdet var gratis och vädret gott. Fram till lopp 7, när det började regna. Då gick jag hem.

 

La Viva e Flirtin Man- La Nenna tog fjärde raka i övertygande stil. Henrik Gustavsson, Dals Rostock, lär ha fattat tycke för den då 4-åriga damen, när han skodde henne i fjol höst. Hon var till salu och Henrik slog till direkt. I år har hon verkligen tänt till och midsommaraftonens fjärde raka seger, Marcus Hultman körde, blir absolut inte den sista.

Jag har fått för mig att Henrik är släkt med (son till?) Runo, den färgstarke bagarn, som på 80-talet tävlade med Top Charm, miljonären med den minst sagt ovanliga pappan Lillebror. När Runos häst vunnit löp i Årjäng, och det gjorde han ofta, kom ägaren alltid upp till oss i måldomartornet påföljande tävlingsdag med en praktfull gräddtårta. Den traditionen kan Henrik på intet sätt vidmakthålla, han är hovslagare.

 

Färjestads rikshästar manageras som bekant av Peter Strömberg. Med två handleder i gips är det besvärligt att köra travhäst, men vi kan rapportera att läkningen ser ut att gå planenligt och hälsar honom välkommen åter i sulkyn snarast möjligt. I höst?

 

För att få lite perspektiv presenterar vi en bild av stallbacken som den såg ut när Bertil Danielsson plåtade den 1962, för 55 år sedan alltså. Mycket har ändrats, väl? Hästtransportfordonen. Ellen och Johan Hanssons café på andra sidan Riks-9an. Med mera.

24 juni 2017

Skriv kommentar

BERTIL, en dalslänning att lita på. TACK! Kul att Runos travgener förs vidare.

Men vart dräkten hör, är än så länge okänt.

Kroken

Postat av den 26 juni 2017

Bäste Kroken,

Måste komma med några kommentarer till din Midsommar krönika:

1.Din Artros varning inför nästa år är mer än befogad. Kunde dom som bestämmer flytta Arvikas traditionella söndagstrav till måndag så varför inte......

2. Inte nog med att La Viva ägs av Runo Bagarns pöjk Henrik. Stallets hästar tränas dessutom av Runos dotter Malin. V7 på Årjäng blir förhoppningsvis nästa start.

3. Svaret på vad de äldre farbröderna grälade grälade om emotses med spänning. Vilken dräkt bar Paula egentligen?

Vi ses på V75 dagen....

Postat av Bertil, Mellerud den 26 juni 2017
Dela med andra!