Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Mest FOTBOLL

I ett tidigare avsnitt av denna blogg behandlade jag min upplevelse av födslovåndor i samband med släppet av travets jubelbok Mellan 50 och 80. Ångerköpt pudlade jag där för sammanblandningen av två Johan i Högerud. Efter den ene, Johan Stenström, var Näverns Johan uppkallad, medan den andre, den omfångsrike Johan Persson, fick inte så lite beröm för sin målvaktsinsats vid en välgörenhetsmatch i fotboll 1943. Han råkade vid ett ingripande sätta sig på bollen som sprack. Vad jag genom slarvig research totalmissat var att denne Johan förutom slaktare Karl hade flera bröder ytterligare, av vilka två har satt betydande avtryck inom travsporten. Namnen är Elof och Ernst, båda habila amatörkuskar som fört sina travgener vidare till skickliga travsportsmän: Weine, Bengt, Roger, Tomas och Sören.

 

Raderna om fotbollsmötet mellan Årjängs Gubbar och Årjängs Damer 1943 har triggat igång en intensiv nostalgisk process. Margareta f Axelson letade fram ett lagfoto av flickorna som deltog. Hennes (och Görans) mamma Kickan f Johansson står längst till vänster. Tjejen bredvid henne kan möjligen vara Elsie Hedin och nästa är Maja på Långås, gift med Frank Flink. Hon i vit blus är okänd och nästa är Ingrid Karlsson med extranamnet Hörken, eftersom hennes far kom (rallare?) från orten med det namnet, nära Grängesberg. Maj-Britt Elovsson, något år senare gift med Lars-Eric Nian Ericsson, kan vara hon längst t. h.
I främre raden hittar vi från vänster Anna Trell, kanske Maj-Britt Lindbom (gift Nyrén), okänd målvakt, Anna-Lisa Ottersten (gift m Rune Wilhelmsson) och en okänd till.

Hjääälp!!! mig med kompletteringar/rättelser!

Lars-Erik Olsson (Lars på Konsum), 92, har bistått mig med personuppgifter och Per-Evert Ottersten, snart 88, har fyllt på med minnesbilder. P-E minns bl a att matchen dömdes av leksakshandlaren Helmer Alsterdal i frack och hög hatt. Denne, som var en populär och begåvad författare till revytexter och humoristiska kväden, skrev notiser för Karlstads-Tidningen, men om han så värst ingående läst fotbollsregelboken är osäkert. När en av damerna bryskt kapade Emil ”Sjuan” Svensson i straffområdet dömde Helmer helt korrekt straffspark, men till flickornas favör! Per-Evert minns dessutom ett avgrundsvrål från ”Sjuan” när Joel Lindstedt närmade sig målet: ”Skjut, för helvete, Joel, SKJUT!”

Matchen, som slutade med seger – 4-1? - för de avfotograferade damerna, spelades på den nya arenan innanför travbanan, till speldugligt skick återställd efter det att den söndertrampats av norska arméhästar i april 1940. På bergknallen i bakgrunden till höger syns inte Nordiska Travmuseet för det uppfördes inte förrän 1997. Den lilla byggnaden i bakgrunden t.v. tjänade som lokal för inskrivning under travdagarna och blev under 1960-talet den vårdcentral där sjukvårdare Herbert Olsson i Struven ömsint och proffsigt tog hand om alla olycksfall. Han förärade varje travdag inskrivningschefen Gustaf på Wall (”Walcott”) färska lantägg, vilka denne ungkarl tacksamt tog emot.
Den efter fotbollsdrabbningen hemvändande mannen hitom inskrivningen är oidentifierad. Därest någon i sin ägo har en bild på det förlorande gubblaget, lovar jag att publicera densamma.
 

3 november 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!