Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

INGEN PROFIL I ÅRJÄNG

Pust! Äntligen släpps namnet på Kulturprofilen, han som så illa betett sig mot massor av kvinnor. Den skyldige var i alla fall ingen av oss som genom åren erhållit Årjängs kommuns kulturpris. Jag trodde egentligen aldrig det. Vi har ju heller ingen direktkontakt med Svenska Akademien. Uslingen, kältringen, är utöver allt annat misstänkt för att ha läckt info om nobelpriset i litteratur. Att påverka och snedvrida vadhållningen för ärligt arbetande spelbolag är så upprörande att man rodnar. Vart är vi på väg?

Att han, den riktiga Profilen, är en gammal gubbe förvånar faktiskt när man betänker vad allt han hunnit med. Han var visserligen yngre när han var yngre men ändå. Så skulle aldrig en värmlänning bete sig.

Det här metoo har ruskat om mig mer än någonting annat. Förutom kulturgruppen tillhör jag ju (eller har tillhört) varenda utpekad grupp: karl (tveksamt enligt vissa), skoladministratör (SLUG-utbildning på 80-talet!), travengagerad (speaker, bara en sån sak), fotbollspelare (högerytter), idrottsledare (av DAM-lag!), toastmaster (jojo!), författare (hm) och ständig sekreterare i flera (ideella) föreningar. Det som emellertid definitivt knäckt min rygg är det senaste som når mig idag, när min ungdoms idol Bosse Karlsson, Sveriges bäste fotbollsdomare, tvingas avgå efter att möjligen ha framställt skamliga förslag till en kvinnlig kollega. Nu river jag domarkortet!

Därmed har jag sagt mitt sista ord i denna trista debatt. Men själva metoo-rörelsen är det bästa som hänt oss, den saken är klar!

 

Hur mycket mer uppbyggligt är det då inte att blicka framåt. Mot istravssäsongen. Den inleds som så många gånger förr med Karlanda TK:s alltid lika sevärda tävlingar. Alltsedan 1894 har klubben trummat ihop skickliga kuskar med duktiga hästar till en kraftmätning tidigt i januari, efter stundande årsskifte 17/18 redan den 6. Tävlingsplats: Årjängstravet. Klimatförändringar gör att Svalsjön inte längre kan nyttjas som arena, vilket är synd enligt många av de äldre jag språkat med. Just när detta skrivs får jag apropå det höra i min bordsradio att den påstått stora påverkan våra kor vållar – de lär hela dagarna gå runt och fisa metangas utan att skämmas – bör omvärderas. Deras utsläpp är bara är en bråkdel av den mängd av samma gas vissa regnskogsträd avger via sin ytterbark. När dessa träd slutavverkats kanske vi kan återvända till Svalsjön?

Snart dags för istrav igen! Fisk-Erik Widén besökte i sin ungdom, som inträffade 1964, Dunderängsviken i Sunne och han var redan då en driven fotograf, vilket denna härliga bild visar. Maysy t h visar Rasken var skåpet ska stå. Båda hästarna var 10 år vid fototillfället och båda var trägna gäster på Årjängstravet.

 

Så här i slutet av 2017 har vi på redaktionen summerat året i samband med att vi avåt vårt traditionella julbord. I elva olika klasser utsågs pristagare, vilket framgår av styrelsens protokoll. Tyvärr är dessa protokoll hemliga (Lex Sv Ak) men ett par uppgifter har läckt via en av våra profiler.

ÅRETS GLADASTE AMATÖR Konditor Jörgen Pettersson
ÅRETS REKORDERLIGASTE TJEJER Årjängstravets Damklubb
ÅRETS NAKENCHOCK Adrian Kolgjini blottade lockarna e Årj St (kostade 500 kronor)
ÅRETS MALPLACERADASTE REKLAM Årjängs Kommuns PR-skyltar på innerplan
ÅRETS FÖR TIDIGA AVGÅNG Elake Herrn Lennart Persson & Co stängde Trott o Sport

Den här bilden tror jag att journalisten Ola Carlsson, min i år alltför tidigt bortgångne vän, tillställt mig. "Monté på ko" har han satt som rubrik. För min del tror jag det är en tjur, men det spelar mindre roll, monté gillar jag. Giv oss i banrekordlistan en egen notering för denna disciplin! Då med hästar förstås, såna här kreatur släpper metan.

 

År 2018 är historiens första POKALÅR. Vi fröjdas!

 

Men va fanken betyder kältring?

 

 


 

6 december 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!