Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MELLERUD MYLLRAR MER

 

Ja, nog var det ett myller!

Snillen spekulerar: Norska travoraklet Even Elvenes, NWT:s Mikael Solberger och alltid lika eminente Hans G. Lindskog.

Vår under Stordagen i myllret utjagade reporter från Mellerud har tydligen hamnat i närheten av vinnartribunen och där hittat tre av sina idoler. Han har markerat sin högaktning med ovanstående fetstilade rubrik.
Vad har de då att säga, snillena?

 

EVEN: - Från Rakkestad är jag kommen, numera bosatt i Mysen, och jag har allt sedan tidiga gutte-år varit på plats här ända sedan Årjängs Stora kördes som heatlopp. Bland många fina minnen sätter jag norske (!) Scott Protector med Karsten Buer främst. Året var 1971 och jag minns speciellt Buers eleganta helvita dress med grön hästsko.

(Red:s tillägg: Samma ekipage, i samma dress, vann 1970, men då kanske Even var för ung för att få hänga med på stortrav? Mycket mer berättar han om sitt långvariga förhållande till Årjängstravet på fem högintressanta helsidor (sid 38-42) i Årjängs jubileumsbok Mellan 50 och 80, som än så länge finns att köpa på Travmuseet men även kan beställas på sekretariatet (0573/ 7 115 45) för leverans med PostNord).

MIKAEL
har jobbat som travskribent på vår ledande lokaltidning NWT under ett tjugotal år. Hans röst är välbekant för Årjängspubliken eftersom han ofta anlitas som sakkunnig vid genomgångar av förestående V5-lopp. Alltid saklig, alltid påläst. Precis som Even ovan har Mikael ett eget kapitel i jubileumsboken. Läs!

- Jättesvårt att välja bland bland storloppsminnen men det får bli när Citation för 10 år sedan vann över Going Kronos och Ludde blev så arg att han slängde pisken. Det var speciellt.

(Känner Mikael till att hans intervjuare Bertil från Mellerud tog hand om körspöet och fortfarande bevarar det i sin samling av kuriosaföremål från hela världen?)

Fotnot. Mikael vet säkert mycket väl att han har ett stort och tungt ok att bära som efterträdare till den smått legendariske Perman, Per-Olov Magnusson. Ett ok av fjäderlättare typ tror jag däremot inte han har en aning om att han belastas av. Hans chefredaktör Staffan Ander dansade faktiskt en sommar som travjournalist och ringde in en hel drös referat från Årjäng. Det kan ha varit 1957, -58 eller något liknande. Så Staffan vet hur maktpåliggande jobbet är, vilket Mikael säkert kan dra nytta av vid nästa löneförhandling.

HANS G (G som i Gunnar) kommer inte från alla håll, även om han brukar nyttja det uttrycket när han kommer i stämning. Nej han kommer från Karlstad, är son till borgmästarn där, och har under ett långt (nåja, ganska långt) liv i travets tjänst naturligtvis besökt Årjäng otaliga gånger.

- Även jag började som liten gossunge följa med mina föräldrar på trav, till en början naturligt nog på Färjestad, vilket tämligen snart utsträcktes till turer även till Sveriges Vackraste Bana. I vuxen ålder har jag många gånger hjälpt till och hållit låda som presentatör i vinnarcirkeln.
Många höjdpunkter har jag fått uppleva genom åren, men 1989, när världens då bäste travare Mack Lobell med Veijo Heiskanen vann, det året sätter jag främst.

20 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!