Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MELLERUD MYLLRAR

Vår utsände Bertil från Mellerud myllrade under Stordagen iväg till stallbacken, där han hittade två personer som varit med om åtskilliga Årj Stora. Vi tänker då inte på Lennart på Mâten i bakgrunden, han får vara med i detta sammanhang enbart för att han är en släkting till vår chefredaktör. Nej, det var Leif Berggren t v och Johnny Takter som B.K. siktade in sig på.

Från och med 1960 har Arvikasonen LEIF åsett och som körsven deltagit i bra många ÅS. Dock har han, trots att han varit vår champion flera gånger, aldrig vunnit storloppet. (Det ödet delar han faktiskt med en annan av våra största, Björn Goop).

- Jag minns 1961, när Sören Nordin vann med Clementz. Före storloppet brast en töm för Lennart Wallin, hans häst kom loss och skenade av banan, över stallbacken och i full speed in i det stall där Clementz stod på gången. Som genom ett under lyckades personalen hålla isär hästarna och undvika en kollision.

JOHNNY kan inte med säkerhet säga hur många ÅS han kört, men att han vunnit två av dem är han bergsäker på. (Beanie M.M. var den ena).
- Bästa minnet jag har är från segern med Nealy Lobell 1990, kanske inte speciellt från själva loppet men väl för den superflotta träskulpturen vi fick i pris. (Det är Träsnidaren i Noretjärn som är konstnären bakom det fina hederspriset. Leif Andersson, heter han. Fortfarande aktiv).

Fotnot
Johnny har förhoppningsvis inte glömt att han vintern 1998 var på ett mycket uppskattat besök i Årjäng, varvid han för första (och sista?) gången körde häst i ett s k istrav (på landbana). Nån seger fick han inte med hem till Skåne den gången, men familjen blev ändå inte utan blommor eftersom pappa Bo William lyckades med konststycket att övertala en ovillig Semolina att hålla farten hela vägen. Om förstapriset var en brödrost, vet jag inte, men otroligt är det inte.


Adrian tydligt barhuvad, försåvitt inte bilden är manipulerad. Dante Boko har däremot huvan kvar och slipper böter. Foto: B.M.

ADRIANS HAKBAND
Många har hört av sig med anledning av Adrian Kolgjinis 500-lapp i bot för att han inte bara knäppt upp hakbandet till sin hjälm utan rent av tagit av den och blottat kalufsen. (Nakenchock?) Som representant för fotografskrået måste jag få framföra ett djupt känt TACK för den unge skåningens sätt att hantera intervjusituationen. Bilder på folk i hjälm är bara så erbarmligt tråkiga.
Den ende jag på rak arm minns som utan anmaning tagit av sig hjälmen på vinnartribunen är Oskar J Andersson, men så kommer han också liksom Adrian Kolgjini att gå långt inom travsporten. Bra bilder = bra PR.

Att reglementet tvingar måldomarnämnden att bötfälla Adrian är rent ut sagt bedrövligt. Därmed inte sagt att regeln i sig inte är behövd. Den är verkligen bra att ha när det gäller att förebygga incidenter och olyckor på stallbackar, i träningskörning och lopp. MEN jag gör mig till tolk för en samlad menighet som här och nu kräver ett tillägg till reglementet:

I samband med intervju och segerdefilering efter större lopp äger körsven rätt att PÅ EGEN RISK avstå från att ha hakband anspänt/bära hjälm (Lex Adrian).

Fotnot. Ett tillägg till, när vi ändå är igång: Det är absolut förbjudet att i samband med hyllningar i vinnarcirkeln tubba körsven att förtära alkoholhaltig dryck (champagne) eller fejkat alkoholfritt alternativ (Pommac), vilket direkt eller indirekt kan förleda någon till missbruk. Nolltolerans gäller.
Den som medelst skakning får sådan dryck att bubbla och låter vätskan spruta på annan person och därigenom åsamkar skada på kläder och sminkning, bötfälles och ådöms beträdandeförbud under minst ett år (Lex Souloy).

Resultatlistans ” Kört utan att ej ha spänt hakbandet” förbryllar mig fortfarande. Blir inte det nån sorts dubbel negation? Om vi leker med tanken att vi tar bort ”ej”, vad händer då? Blir det i sådant fall lagenligt att knäppa upp?

 


 

18 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!