Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MATTPISKNING,NEJ TACK!

Nån speciell aktning för amerikanskt trav har jag väl aldrig hyst. Det gäller som bekant att avla fram tidiga travare, snabbare för varje generation och tävla med dom under två, eller högst tre säsonger. Slit och släng, stora pengar, feta plånböcker.

Hambletonian 2017 blev en triumf för Sweden. Svenskägd häst, svensk tränare. Men långt, långt ifrån svensk prägel på tillställningen. Att med piskans hjälp försöka ta ut det absolut sista ur trötta hästar, nej sånt djurplågeri vill vi inte se.

Tacka vet jag Årjängstravet från i söndags. Och guschelov för det svenska reglementet som förbjuder mattpiskning i travlopp.

Den på förhand ganska förutsedda norska segern i amatörmatchen Årjäng – Jarlsberg blev ännu överlägsnare är man väntat sig. Visserligen tog Benzon/ Öjstrand första avdelningen dubbelt, men när Laila Thue/ Jörn Ivar Eilertsen gjorde samma sak i avd II var 2017 ett förlorat år för Årjängs amatörer. Bryt ihop och kom igen!


Även om vår gamle polare Bengt H Ström från Värmlands Nysäter alltid är dressad i sin klädsamma Texashatt så är hans sätt att matcha sina hästar så långt från den amerikanska modellen man kan komma. 12-åriga B.A.S. Gillian fick debutera för ett drygt halvår sedan och hon tog nu för Morgan Ivarsson sin första seger till odds 46.80. (A-et i namnet, står det för Anita, månne?) I Årjängs jubileumsbok finns bild på en annan högoddsare, Kajsa Lotta, 14 år, 6-barnsmamman som Bengt lät comebacka i juli 1996 till 100 ggr pengarna. Nils-Ola Andersson körde.

Björn Martinsson, fotografen, har blick för tjejer. Här har han hittat Malin Horpestad. Med glass i näven är hon, efter att ha slickat i sig all chokladen, beredd att blomsterhylla pappa Tom som just vunnit med Egge Odin.

Ett maktpåliggande värv, som kräver sin man eller kvinna, är befattningen som vinnarcirkelvärd. Inte alla fattar vilken anspänning det innebär. Kristin Henriksson är verkligen värd några minuters avkoppling. Farbror Lennart (Kihlman) har ansvaret för att väcka när tjänsten kallar.

9 augusti 2017

Skriv kommentar

Inte är det Waylon Jansson inte! Vem nu det är? I Årjängs Drive In Park har jag i a f inte sett honom. Kan det vara lokförare Jansson, far till Sigvard? Men hette han verkligen Waylon? Bodde på Körkåsen, ju.

En tant, en flickvän t mig, påstod att jag såg sån ut innan jag tappade skägget. Det var hon som påpekade att han ser snäll ut.

Nej, detta får förbli en gåta. Svårlöst, lite pinsamt.

Lika pinsamt för oss travexperter som å det gruvligaste högg i sten när det gällde att tippa vinnaren av Åby Stora.

Postat av Kroken, knappast bäste den 13 augusti 2017

Bäste Kroken, Sveriges mest läsvärda bloggare

Några kommentarer till dina senaste, som vanligt lysande, bloggar:

1. Tror inte för ett ögonblick att vinnarcirkelvärden Kristin visar några som helst symptom på en begynnande utmattning. Tror helt enkelt att fotot togs när Årjängstravet på sin nya Storbilds TV visade reprisen på årets upplaga av den amerikanska avarten av trav "Hambletonian". Heder åt henne att hon vägrade se bl a Mattpiskarn från Matfors uppvisning i konsten att misshandla en häst. Farbror Lennart är ju lite mer luttrad men även han ser klart besvärad ut.

2. Kan inte vänta längre för att få reda på vem den Okände Göbben på Vägga på Tandläkarns hus är. Mitt heta Jägartips är Country Legenden Waylon Jennings.....men kanske mest troligt en lokal tuffing??

3. Hoppas att det inte skall behöva ta 39 år innan Chefredaktören får en 3- dagars semester igen. Väntar redan nu på en ny tur Nordmarka Runt,gärna med en avstickare till Bengt H på Värmlandsnäs och varför inte i samma veva besöka krutgubben Arne Simonsson i Svanskog???

Allt gott/

Postat av Folklivsforskarn på Dal den 11 augusti 2017
Dela med andra!