Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

LEVERHÖGEN – ÅRJÄNG – DALSLAND/VÄRMLAND – RIKET

 

I Rikstravet deltager 9 travstall om två hästar i varje. De tävlar ära och pengar under tiden 1 april till 31 oktober. Det betyder att tävlingen just nu är kommen precis halvvägs. Den 2 november säljs hästarna på auktion, varefter insprungna prispengar + vad auktionen ger delas upp på de 1500 delägarna. Dessa har köpt in sig i stallet för 500 kr per skalle. Vinnarstallet får dessutom slå runt ordentligt vid en segerfest, där notan tillåts sluta på 150.000 spänn.

Nog verkar det som om delägarna i stall Dalsland/Värmland ekonomiskt sett är hemma med halmen, vilket dock på intet vis betyder att det är dags att plocka fram långkjolen och partysmokingen. I halvtid leder vi visserligen stort med 257.627:- före Stall Syd på 132.950 och Stall Stockholm 70.450. Men alla lopp ska köras, som mången vis man har sagt, den senaste Janne Hultman när sonen Marcus och Pippi hamnat i alldeles fel miljö för en klasshäst, ett uppsamlingslopp 2 juli. Pippi vann förstås med exakt halva upploppet och nu är det bara att hoppas att Stall D/V gör sammaledes.

Stallets hästar Beppen Palema och Conrads Wilhelm tränas av Magnus Jakobsson resp Kristian Lindberg. Friskt vågat, hälften vunnet resonerade båda tränarna och anmälde till V75 på hemmaplan. Ganska hårt betrodde Beppen felade till 200 ägares förtvivlan ohjälpligt från start, men 21-oddsaren Wille höll sig två lopp senare på benen och orsakade V75-dagens avgjort största jubelstorm när han knappt men klart höll undan för Mellby Club/ Kontio.

I Leverhögen några km söder om Årjäng har Wille sin hemvist och där vårdas han ömt av sin skötare, Kristians hustru Caroline, dotter till Årjängs 5-faldige champion Ove R Andersson, vid vars anläggning Kristian nu huserar sina hästar. Täta och välkomna besök gör många av delägarna, Leif Berggren, Lennart på Tustebacken, Kalle på Vänna (ordf i Staka, staketkuskarnas riksorganisation) för att bara nämna ett par, tre. En härligare miljö för träning av travare är svårt att tänka sig, det är den trion ense om.



Efter ett spårsnålt lopp hade Kristian Lindberg och Conrads Wilhelm fritt fram till V75-segern värd 100.000 kronor, när Björn Goops storfavorit Ready Ribb tog till galoppen. Över 2640 m kunde man bokföra en rekordsänkning till 1.14,3, hela 3,3 sekunder under den gamla bästanoteringen.



Bortåt 3000 gånger har LEIF BERGGREN, 75, segerdefilerat i travlöp, företrädesvis i Sverige och Italien, men det här var första gången han som delägare i en rikshäst fick anledning att tillsammans med ett par hundra medintressenter konstatera att Årjängs vinnartribun sådana här gånger är alldeles för trång. Det är Leif i rött med hoprullat program, framför honom som är LEDIG.


Händerna i vädret! Klackarna i taket hoppas de på vid höstens brakfest.


Vi undrar allt om inte Wille upplevde paraden mellan entusiastiska ägare som mer påfrestande än själva V75-loppet. Kristian och Caroline hade fullt schå att övertala honom att gilla läget, när travoraklet Björn Martinsson t h och alla andra tog sina bilder. Men det är bäst att han vänjer sig, det kommer flera lopp!
 

14 juli 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!