Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Söndagsbrunch
2019-04-28 11:00 14:30
Söndagsbrunch
2019-05-05 11:00 14:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Lars i Mort-Annesches spår

ONSDAG MORGON den här veckan
Med fröjdefull håg släpper jag upp rullgardinen och noterar att solen skiner. Det enda som fördystrar morgonen är notisen i Travronden att Olav Mikkelborg efter tre år vid Årjängstravet bommar igen sitt träningsstall här och flyttar tillbaka till Norge. Klöfta nästa. Trist, övermåttan trist. Olav har varit en tillgång för banan och hans framgångar har varit betydande. Tack och lycka till, Olav!

TACK, JOCKE!
Travronden, ja. Ett under några veckor saknat inslag i detta vårt husorgan var resultatlistor från samtliga svenska banors tävlingar. Nu har den redovisningen kommit tillbaka, smakfullt återgiven, delvis i milt grön färg, under rubriken LANDET RUNT. En får tacke, chefredaktör Joakim Svensson, heder och tack!

RÅGET ÄR MÅTTAT
Det är som förgjort, när vår älskade storebror Färjestad, 81, bjuder på något extra. Festen kom av sig i takt med snöfallet natt till långfredagen. Synd & skam! Årjäng fick inte en flinga under samma tid. Nu är råget måttat, som han sa, Per Ledin. En tröst i bedrövelsen: Vi har konsulterat en här på orten uppskattad spågumma, Tante Bengta, och hon bedyrar att nu är det slut på motigheterna. Nomoreofthatbullshit sammanfattar hon sitt budskap. Vilket briljant hästnamn förresten. Men två bokstäver för långt, bara arton får plats i programmet.

Igår, tisdag, hyllades en verklig veteran inom travsporten, LARS SELESKOG, 75, på Axevalla. Han är bosatt i Bengtsfors, men rötterna finns i Holmedal. Namnet är taget - det hörs väl? - efter hemmanet Selen. Den något äldre brodern Gunnar for för några år sedan land och rike runt i jakt på segrar med Miss Rodney m fl klasshästar. Ett par systersöner finns kvar i Selen och dess omgivningar och de, Anders och Johan Danielsson, har just nu åtminstone två klasshästar i sin vård, den lovande montéstjärnan Peder Mykla och den något äldre gulddivisionskämpen Goldomaster.

Hyllandet på Axevalla föranleddes av att Lars italienfödda 7-åriga sto Rainbow of Nando tog sin femte seger i Sverige. Sen hon för 7 ½ månad sedan kom i Sofia Aronssons träning har hon sprungit in mer än en kvarts miljon kronor. Oftast har Kim Eriksson (bilden) kört, men även den superduktiga skötaren Felicia Molin (också med på bilden) har vunnit med henne. Lars har däremot aldrig kört Rainbow i lopp, men skulle nog gärna sitta upp, om han klarade licensen. Björn Martinsson knäppte fotografiet.

Vi vet att Lars i alla tider haft en idol inom sporten, en hedersman av den gamla ullen: Anders Olsson, Mort-Annesch kallad, han som med Skimmel, Jak, Jak Ette och andra snabbspringare alltid var att räkna med varhelst han startade. Annesch var visserligen karlänning, men Lars har aldrig varit sån att han krävt att alla ska stamma från Holmedal. Det kan finnas bra människor även annorstädes.

Nu får han själv trampa in i vinnarcirklarna! Vi gratulerar!

BREDD
Verklig bredd är det på kommande söndags tävlingar. Nio välbesatta lopp med 10.000 i förstapris genomgående. Första start klockan 11. Det skulle inte en annan Jocke ha tyckt om, forntidens chef Jocke Persson som alltid öppnade måldomartornsdörren en stund före kl 13 för att kolla att utringningen från Silbodals kyrka hade kommit igång. Först när det klämtade fick man kalla till start i lopp 1.
I vår sekulariserade tid sköter var och en sitt. Breddtrav här och gudstjänst där. Inte heller på Jockes tid riktade sig väl de båda arrangörerna till samma målgrupp, så ingen hade väl heller då tagit illa upp om man kört parallellt. Men Jocke ville inte ta risken.
Tante B. siar vidare och är helt tydlig med att kommande söndagstrav kommer att bli en riktigt rolig tillställning. Fri entré och gratis parkering, 11 plusgrader i luften, en och annan solglimt samt tydlig försmak av sommaren.

Fotnot. Fanken vet om inte kärringskrället har tagit hjälp av yr.no när hon spår väderleken. Så synsk är hon väl inte? I vart fall satt hon och fingrade på pc-n när vi knackade på.

19 april 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!