Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

KROSSAT REKORD


Alla rekord ät till för att slås, så lyder ett blankslitet talesätt som idrottsjournalister brukar citera. Till och med min idol inom skrået, Torsten Tegnér på Idrottsbladet - både han och hans blad för länge sedan borta - brukade ta till det nån gång. Ett rekord som man ett tag inbillade sig skulle stå i evärdliga tider var Bob Beamons i Mexico City 1968 när han med godkända 2,0 sek vind i ryggen och möjligen med tunn höghöjdsluft som extra hjälp längdhoppade 8,90 meter. Den noteringen höll i 23 år.

Riktigt så länge fick inte Karl-Gösta Edman behålla sitt rekord som den äldste kusk som i officiellt svenskt travlopp segrat. Han vann på marknadsdagen den 21 september 2013. Hästen hette Zirkonia och hon har väl, trots ambitiös träning av Michael Björnson, inte direkt staplat segrar. På 69 starter har det blivit 2 vinster och 201.000 på bankboken. Ingen lätt dam att lura först över linjen.

Vid maatenssegern var Karl-Gösta 77 år och 182 dagar. Det har vår gamle vän, Örebro-tränaren och journalisten Hans Karlsson, räknat fram. Den siffran krossades igår, måndag, av ett annat gammalt (nåja!, gammal och gammal, allting är relativt) proffs, Sven-Erik Landin med Gävle som hemmabana. Sven-Erik är 14 dagar äldre än vad K-G var när han tog emot applåderna från 3611 marknadsbesökare. Betydligt färre, bara drygt 600 personer såg S-E hemföra gårdagens P21-lopp i Gävle med Sigill Carjan, en nybliven 4-årig familjehäst som tränas av Sven-Eriks hustru Suzanne. (Suzanne har i förbigående sagt i troféskåpet där hemma tre medaljer från SM för damer och lärlingar, så hon kan sitt jobb även hon).

De båda veteranerna tävlar numera som amatörer efter långa proffskarriärer. Edman har en slank över 500 segrar på sitt CV och Landin drygt dubbelt så många.

Det har påståtts att någon ganska känd skåning länge varit ute efter det rekord som nu tillhör Landin. Hur länge ska denne få behålla veterantiteln?

Edman fick sola sig i glansen 4 år, 3 månader och 18 dagar. Vackert så.

 

Karl-Gösta Edman, fortfarande i full gång alla dar i veckan, har hittat nyckeln till framgång för Vollanfaks som han bara har ägt i fyra månader. Under den tiden har valacken redan sprungit in 80.000 kronor. Mera hade det kunnat vara, för i sin senaste start på Romme gjorde han ett rent heroiskt lopp efter startfel och hade segern på gaffeln när han galopperade i mål. Per Ludvig ”Ludde” Nilsen har skött styrningen i de sju lopp 7-åringen gjort i Edmans regi. Foto: Björn Martinsson  

9 januari 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!