Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Söndagsbrunch
2019-04-28 11:00 14:30
Söndagsbrunch
2019-05-05 11:00 14:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

KRISEN ÖVER

Årjängs travpremiär år 2017 är avklarad. Föret i portgången var inte det bästa, morgonens regn gjorde banan okörbar och första start fick skjutas upp 1 ½ timme. Större delen av de grusmassor som lades på härom veckan fick hyvlas bort innan startskottet kunde avlossas. Men efter skrapningen var det en kanonfin sommarbana som bjöds.

I övrigt finns mycket gott att säga. Ett riktigt travprogram fick de 896 tillstädeskomna att bläddra i, bara en sån sak. Det väder travbanechefen Roger hade beställt var perfekt. Vi kör på det även fortsättningsvis!

KRIS! (Eller?)

Frågan om hur man lockar folk till travtävlingar har stötts och blötts i ett tjog år, nu senast vid ett sammanträde i Stockholm där Åmåls Ia Abenius representerade småfolket.

Mitt förslag är: Lägg ner! Ja, inte banor och tävlingar, men allt tjafs om event hit och extrasatsningar dit. Naturligtvis ska vi satsa på företagsdagar och jippon där så är möjligt, men om vi nu håller oss till vår egen bana så är möjligheterna klart begränsade, eftersom det är ont om stora företag i vår närhet. De som finns får vi försöka hålla på gott humör och bearbeta, men vi ska inte inbilla oss att det löser alla problem. Och glöm föralldel inte att värna om Årjängs Kommun-dag!

Publiksiffror har förvisso sin betydelse, men i dagens läge är de inte helt avgörande. Aptitliga och spelstimulerande lopp är betydligt mer åtråvärda. Fråga ATG! Entrépengarna är dock för en småbana ganska viktiga. Det är därför inte säkert att den norska modellen, med gratis insläpp, är den optimala.

Den publik som är på plats föreslås emellertid härmed bli redovisad enligt följande:

1) Endast betalande åskådare noteras. På stallbacken finns 2,2 personer per startande häst (tränare, ägare, kusk, familjemedlemmar) så den som har ett statistiskt intresse av siffran för fysiskt närvarande kan multiplicera antalet starthästar med 2,2 och därtill addera 60 funktionärer och andra i tjänst varande samt 50 ickebetalande personer, sådana som alltid varit här och aldrig behövt lösa sig in. Låt oss höfta till med en (förhandlingsbar) totalsiffra: 300. Övriga får erlägga inträdespeng.
2) På den numrerade entrebiljetten skall alltid finnas en vinstchans. Förslag till variationer: Fika i damklubbens flotta kaférestaurang, andel i V5-spel, jubileumsbok med dedikation, en tur i dubbelsulky i Travskolans regi, lunchbiljett till Travmuseets restaurang, en Harry Boy, biljett och program till Stordagen i juli, prenumeration på banans program, årskort m.m. Om något företag önskar donera lämpliga attiraljer ur sitt sortiment tas detta naturligtvis tacksamt emot.

Nöjda entrébetalande njuter av god sport. Här finns plats för alla och alla har god överblick över banan. Alla vars biljett slutar på en 8 kan fika gratis i Damklubbens kaférestaurang. 

När vi nu har städat upp bland redovisningen av publiksiffrorna  måste i sanningens namn tilläggas att siffran 896 från premiären faktiskt har en viss sanningens prägel. Det var smockat med bilar överallt och gott om folk på platserna. Inte var det att jämföra med forna tiders premiärer då det påskdagen brukade vimla av påskkärringar, eller längre tillbaka vid 1 maj-premiärer, när Magnus Bussar från Göteborg fyllde parkeringen och det var ständig trängsel framför totoluckorna. 

Men vad begär man, i år var det ett enkelt lunchtrav som inledde travåret, en helt vanlig måndag med fri entré och gratis parkering. 896 är klart godkänt. Så är det med den saken.

 

12 april 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!