Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

JULBETRAKTELSE

 

På förekommen anledning ber vi att få tillönska alla läsare av denna spalt en inom måttliga gränser

GOD JUL
samt
ETT GOTT NYTT ÅR

Samtidigt påminner vi om att Karlandas Travklubb inleder istravsäsongen lördagen den 7 januari 2017.

 

JULBETRAKTELSE

För många, kanske de flesta, står julen i ett förklarat skimmer. Så även för mig. Flera av de mera skimrande minnena härrör sig från Annandagarna runt 1950. Då fick man i ottan knöva in sig i Jocke Perssons Standard Vanguard och dra till Åmål och annandagstrav. Jocke var bas för travet i Årjäng men därutöver var han oumbärlig i sin dalsländska hemstad under dess tävlingsdagar. ”Åmåls Store Son” brukade borgmästare Sävblom kalla honom.

Första anhalt var Stadshotellet, där vi, funktionärstruppen, intog en bastant frukost. Jocke ville alltid ha stekt ägg med bacon, vill jag minnas. Travet bjöd. Rickard Andersson och Emil Svensson hette de som bestämde.

Publikplatserna såg festliga ut med ett antal eldkorgar av gjutjärn utspridda. Uppskattade, eftersom detta var på den tiden då vintrar var vintrar och folk behövde värma fingrarna. Bränslet var kol. Själv såg jag förstås bara idyllen på håll, för jag satt inspärrad längst ner i måldomartornet och skötte tidtagningen.
Jobbet hade väl sina små problem. Till min hjälp hade jag en finurlig anordning, där det gick att ställa upp 30 tidtagarur och vid KÖR fälla ner ett handtag så att alla klockorna startade. När hästarna passerade mållinjen var det bara att trycka stopp i tur och ordning. Det var bara den lilla haken att av de 30 uren hade 20 försvunnit genom ”lån” av folk som glömt sina egna hemma på flygeln. Av återstående 10 var åtminstone 5 trasiga.

Nåväl, en våning upp ropades i alla fall hästarna in i - får man hoppas –  rätt ordningsföljd och jag gav varje häst en tid med hjälp av närminnet. Det hände faktiskt aldrig att det kom några klagomål på noteringarna. Märkligt egentligen, för det kunde vara bortåt 18, 19 hästar i en del lopp.

 

Startapparaten från 40-talet var för sin tid genial. Olle Svanqvist var ett par år tidtagare i Årjäng och någon har sagt mig att han var konstruktören. På bilden är bara en av de 30 klockorna kvar i drift, men jag brukade ha bortåt 4 st att tillgå. Uppfinningen har numera fått ett gott hem och finns att bese på Travmuseet.

19 december 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!