Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

VI ÄNTRAR ISEN

 

Kort om folk var vi på redaktionen i lördags, när Karlanda Travklubb tutade i luren för årets istravspremiär. Vi iförde vår trainee, praktikanten, kontorets varmfodrade underställ och skickade henem till Årjängstravet i stället för någon av våra mer garvade reportrar. Eftersom vederbörande är ganska nervöst lagd vågade vi inte skicka med kameran utan förlitar oss till ett proffs, Björn Martinsson, vad gäller bildmaterialet.

En härlig upplevelse, fick vi oss meddelat när hen återkom. De gamla garvade kuskarna imponerade rätt över genom snygga starter – inte en enda omstart på hela tävlingsdagen! – och genomgående justa styrningar, som hämtade ur skolboken. Något för lördagarnas V75-kuskar att ta efter, menade vår sagesperson.

Först ut 2018: Rebecka Lennartsson och H.G.Olivia. Väl påpälsade båda två.

Den första att som segrare bryta den osynliga stråle som markerar mållinjen var i år Rebecka Lennartsson som med H.G.Olivia handikappats efter jämna tre minuter och faktiskt lyckades pressa den tiden med 2 sekunder,. Det räckte för att med 7 längders marginal förvisa Consors Hilja/ Lena Mattson till andraplatsen. Ett stort plus för prydlig körning!

Bjarne Albinsson, mannen i silverhjälmen, är inte god att stå emot när det drar ihop sig till finish. Med huvud och hals har han vunnit mer än en gång.

I övrigt var dagen dominerad av stabila farbröder ur amatörernas skrå. Den äldste av dom, Bjarne Albinsson från Söggårn i Backa, men numera avflyttad till Trättlanda, Blomskog, passade på att en dag i förväg fira sin 74-årsdag. Det gjorde han genom att med vackraste körhanden förmå Mias Komet att i en rykande avslutning besegra Alicia Rose/Bert Ohlsson. Huvud och hals noterades i protokollet, men sånt räcker gott.

Silleruds Östen Johannesson, 71, hade en hel längd tillgodo, när han och Kung Rossi skar mållinjen före Amour Laser/ Roger Anderberg. Säkert vunnet kallas dylikt.

 

De här båda, Ruthless och Lökenes Lady, lär vi få se mycket mer av framöver. Två mycket duktiga ungdomar!


En annan sellering, Gunnar Kylén, är betydligt yngre än Bjarne och Östen. Han fyllde 70 i samband med Årjängs-maaten i höstas. Om det kan vara denna relativa ungdom som gjorde det, därom kan vi inte uttala oss, men han vann i alla fall inte mindre än två lopp och leder årets kuskliga på isen. Seger nr 1 tog han med sin egen H.K. Braga (som verkar få ett gott 2018) och vinst nr 2 kom med Helena Jörgensens Ruthless, en vacker fuxa som Gunnar öste lovord över efter matchen. I det loppet var det stenhårt mot debuterande Lökenes Lady/ Bert Ohlsson, Bert som därmed inkasserade sin andra knappa målfotoförlust mot de grymma hemmaamatörerna.

Publiksiffran i det egentligen ganska vackra vintervädret var 162, vår reporter då inräknad.

Nu lugnar vi ner oss efter premiären ett par veckor, för touren drar norrut till Arvika. Vadjungens och Eda travklubbar avverkar nämligen sina tävlingar där, innan Årjäng tar vid igen med Holmedals TK lördagen den 27 dennes. Håll ut!

8 januari 2018

Skriv kommentar
Dela med andra!