Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

HÔTT SEGGER HAN KROKEN?


Fördelen med en sån här blogg är att man kan haspla ur sig ungefär vad som helst utan att anstränga hjärnan. Är texten man producerar alltför korkad, kan man ju alltid trösta sig med att det är så få som läser den. Hittar man å andra sidan ett guldkorn så fröjdas man över att så många får ta del av visdomen.

UMESSTANES
Med ett överlägset hånflin har jag i alla tider sett ner på folk som använder rattmuff. För att inte snacka om såna som skaffar bil med elvärme i ratten. Ännu en gång får jag vältra mig i gôret, kvidande FÖRLÅT! Vår Kia har eluppvärmd ratt, och herreminskapare va´ gott för de av många års hårt proletärt slit valkiga nävarna! Umesstanes! Och backsensorn, tack för den! Skonar en utsliten rygg och stel nacke. Och farthållaren! TACK!

 

Den här ganska till åren komne springaren förvärvades av farsan (på flaket), men inte på auktion utan från Einar "på Skålre" Eriksson. Inte kostade han skjortan heller, 1.900 kronor. Einar hävdade att det var självaste Bondegutten, en mycket snabb norrman och far till många goda travare. Jag tvekar något på den punkten, men det kan ha varit en ättling till stjärnhästen. Möjligen. Farsan, "Nils i Kroken", och Erik Andersson "Natt och Dag" (till höger) körde varor från järnvägsstationen ut till affärerna under många år. Den möjlige Bondegutten var  rent otroligt snäll och kunde lämnas var som helst utan att bindas fast. 

 

HÔ FÅR JÄ FÖR MAARA?

Det är väl tänkt att årets fynd på travhästauktionerna här hemmavid och utomlands ska vara samma pållar som tar hand om dubbla prispengar i de svenska stora unghästloppen under pokalåret 2018? För inte snålar väl storgubbarna in på de futtiga 20.000 det kostar att vara med i premiechansningen? Mellby-Rune Andersson handlade dyrast, en hingst e Muscle Hill för 410.000 dollar. Med dagens kurs torde det bli drygt 3,6 svenska millar. En handfull andra blågula travvänner bläddrade också upp mer än miljonen för fyrbenta ungdomar, plus att det även fanns en del fattiglappar som inte hade råd med mer än halva den summan. Hursomhelst, spännande ska det bli att följa de 30 nyinköpta ettåringarna i deras karriärer.

Just den här senaste köpfesten ägde rum i Harrisburg, ett namn förknippat med den kärnkraftskatastrof 1979 som var så osannolik att den enligt Tage Danielsson sannolikt aldrig inträffat.

Men apropå stora auktionspengar så letar sig min tanke osökt bakåt i tiden, till mitt första auktionsbesök på 30-talet nångång, när auktionisten i Bergerud hojtade: Hô får jä för maara? Riktigt så lär det inte ha låtit i Harrisburg.

TRUMPS hette en amerikaimport av elitklass, född 1936 e Hollyrood Harkaway – Calumet Althea. Jag var ett hängivet fan av honom, även om han och jag aldrig hade någon närmare kontakt förutom den som den fantastiske chefredaktören Sannlunn i Travronden förmedlade i sina spalter. En 132 starter lång karriär gav 79.600 kronor i inkomst ( 50 segrar – 17 andra – 5 tredjeplatser). En total miss blev han tyvärr i aveln trots en del hyfsade chanser.
En annan amerikan är DONALD TRUMP, som i förväg ordade vitt och brett om att presidentvalet var riggat men inte längre tror att så var fallet, eftersom han själv blev vald. Han är nog inte uppkallad efter den skånska 40-talsstjärnan Trumps. Av tidningsbilder att döma har han dessutom lyckats bättre i aveln och enligt egen utsago lärt sig att med handgripligt kreativa metoder fånga vackra kvinnors hjärtan, fast han – oss emellan – inte själv är något glasfat.
För mig är faktiskt Donald och vår egen politiker BERT KARLSSON nästan porträttlika. Minns du Bert? Ny Demokrati? Han misstroddes länge för populistiska åsikter, bl a i invandrarfrågan, men hu! vad man bedrog sig! Ingen har väl som han engagerat sig och skaffat tak över huvudet åt så många flyktingar som han gjort. Hoppas att det även i Donalds bröstkorg klappar ett lika gott hjärta, när det kommer till kritan!

Det kan förhoppningsvis bli riktigt bra, för Donald tycks vara en Bert i kubik. Men, nej, jag satsar nog inte många kronor på det. 

GOD BLESS AMERICA!

 


 

12 november 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!