Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Glad gubbe

(Blädder 9 söndag 12 juli)

GLAD GUBBE ☺
Tänk, jag har fått för mig att årets upplägg med V75 på lördag och V64 dan därpå kan bli en verklig succé. Det är så härligt för oss eljest gravallvarliga granskare i journalistikens absoluta framkant att för en gångs skull slippa gnälla över missade marknadstrav och annat elände. Den här helgen blir kanonfin, det enas vi om här och nu! Da capo (omstart) 2016 krävs av en enig allmoge.

TVÄRSÄKERT
Före varje storlopp, på vilken travbana det vara månde, basunerar arrangören ut att detta, just DETTA, år är storloppet extra STORT och kommer att överträffa alla föregångare. Så har jag aldrig gjort, men när det gäller Årjängs Stora 2015 vetefanken om jag inte skulle ha stämt in i den klyschokören, om nån frågat. Fem Elitloppshästar möter en kvintett andra som nästan alla nyligen ränt låga 10-tider. En hemmahäst, Lars Vålers Global Money från spår 1 är en av dem. Han var med från samma läge Sebastian-året 2013, kördes då av sin dåvarande tränare Hugo Langeweg J:r men blev utan pengar på 1.11,0. Kan Bergharn lyckas bättre?

Fast sanningen att säga var det i år knappt att ens vi på redaktionen kunde peka ut vinnaren, så tufft var loppet. Vi brukar annars ha ganska klart för oss hur det ska sluta. Med ett undantag: 1993, då vi totalmissade Spin Lama. Den gången brast det i skoinformationen. Hur det gick igår, det var vi dock ganska säkra på, men av hänsyn till ATG och dess kunder ville vi inte gå ut med våra förutsägelser. Det vore inte rätt.

I går höll vi alla tillgängliga tummar för att Robert Bergh skulle göra det Hugo (på Erik Widéns bild) inte fixade: Tjäna big money med Lars Johannes Vålers Global Money.

 

DET FLYTER PÅ BRA
för Årjängs tränarkår just nu. Tom Horpestads V75-seger på Färjestad med Eddie var verkligen en höjdare och lika bra, eller ännu bättre, går det för Olav Mikkelborg, vars Victory Lap drog in hela 330.000 NKr i norska Sprintermästaren. Även i övrigt kan vi räkna in segrar i parti och minut. Att sedan Beppen Palema och Conrads Wilhelm gör det bra som regionens Rikshästar förgyller tillvaron ytterligare.

OTUR I LOTTNINGEN
hade våra duktiga amatörer när de den 12 juni gästade Jarlsberg för det årliga vänskapsutbytet, matchen mot kollegorna där. Bäst av de våra lyckades Perra Thuresson med 27 poäng (2:a och 3:a), medan oförbrännelige Bjarne Albinsson fick ihop 21 (3:a och delad 4:a). Få se om inte lottningsosisen släpper vid returmötet i augusti. Blågult underläge till dess: 88 – 111.

EN OMDÖMESGILL TYSK
heter Jörn Finger och samlar på svenska travbanor. Han har besökt snart sagt alla men fastslår att favoritbanan är Årjäng. ”Det är så vackert där” säger han till Travronden. Han förstår sig på naturens skönhet, för han är geografilärare, 34 år ung men har trots det redan så gott omdöme. Inalles (som det heter på tyska) har han upplevt cirka 44 banor i Deutschland och Schweden, men han har förstås fortfarande massor av hästlängder kvar till vår egen globetrotter, den 40 år äldre Stig Lennart Halldin, som senast släntrade in på sin 144:e arena, Meslay-du-Maine, där nästan ingen töcksforsing varit före honom.

 


RÖTMÅNADSCHOCK
var vad jag drabbades av när jag slog upp papperstidningen och varsnade åsklika orosmoln i väster: Momarken Travbane föreslås bli nedlagd! Aldrig hört något så urbota dumt. Rötmånaden infaller ju snart, så jag hoppas detta bara är en bland alla andra befängda rötmånadshistorier. Vi behöver vår vänortsbana!

I TIDEN
är Årjäng dessvärre i ett annat sammanhang. Vi har haft ficktjuvar på fredagsbesök. Tydligen rör det sig om en liga som slår till just när trängseln i affärerna är som värst. En flickvän till mig var en av minst ett dussin kunder som drabbades. Hon förvarade till råga på allt två dyra diamantringar i handväskan. Denna hittades efter nån timme kastad bakom en container, MEN – tjoho! - med glittret kvar! Tjuven hade inte sett ringarna, värderade till 24 tusen spänn, lika mycket som förstapriset i två, tre breddlopp. Där missade skurken ett par skattefria månadslöner. Nu hoppas vi bara att kriminella element fortsätter att hålla sig väck från travet. Gårdagen måste annars ha varit ett gyllene arbetstillfälle för dom.
HÖR NU PÅ FAR: Inga plånböcker i bakfickan och inga juveler i handväskan!

MATTIPS: AVSLUTA TRAVHELGEN MED SILL
och färsk nyupptagen potatis! Men det ska vara matjesill, inte skarpsillen med det skojfriska namnet sprattus sprattus, som är god den också (brisling) men här omnämns enbart för namnets skull. Varför har nästan inga travare lika roliga namn? Till sillen njuter man företrädesvis ett par glas av Årjängs prisbelönta kranvatten, den gudadryck jag tidigare rekommenderat till alla som vill ha ett bra liv.

.

En som redan smakat den ljuva sötman av en Årjängsseger är Arazi Boko, som här från utvändigt läge städar av Nato Dream (nosen till höger) och Caramella B.F. i ett silverdivisionslöp för ett år sedan. Kuskarna syns inte men finns ändå, som visdiktaren skulle ha sagt. De var från vänster räknat Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson och Stefan Melander. Nu har Arazi gått upp ett steg till Årjängs Stora men med spår 8 får han nöja sig med att vara en storoutsider.
   Foto: Nelson, the Crook

 

12 juli 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!