Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

FORMAT! FORMAT!

För 20 år sedan hade den långsmala sladdriga travprogramvarianten ännu inte utvecklats. Då kunde brukaren få en sån här produkt i sin hand. Här firar vi 60-årsjubileet med lite extra.

GAMMALT ORDSPRÅK ROSTAR ALDRIG

…ICKE ROPA HEJ

Du ska inte roppe HEJ förrän du ä över Bôttebäcken! sa morsan alltid, när vi tog ut segrar i förskott. Vi bodde i Bôtten så det urgamla ordspråket passade ju bra. På andra sidan bäcken bodde i och för sig hästhandlare Ivar i Bôtten (med travare som Selma), men jag vet inte precis vad vi skulle ha haft där att göra. (Ja, bror min, förlovad med Ivars dotter, han kanske skuttade över nån gång?)

Nu aktualiseras morsans gamla visa talesätt igen. Jag jublade efter premiären över att vi slapp de långsmala sladdriga eländena till travprogram vi i fjol fick hålla till godo med vid lunchtraven. Program 1/2016 var ett RIKTIGT travprogram, ett att vara stolt över och spara åt framtida generationer. Men där bet jag mig allt i röven! Till omgång 2 återkom de förhatliga missfostren.

Så här är det. Nån skrivbordstönt i nåt silverblänkande hus i Stockholm har bestämt att nu ska det SPARAS. Det accepterar jag utan vidare, med ett snörp på munnen, men ändå. Samma snille har kommit på att vi sparar multum genom att göra alla lunchtravprogram i hela landet likadana. Lika trista.Tanken är att ingen RIKTIG kund, dvs uppkopplad spelare vid sin dator, skulle kunna få en så befängd sak i skallen som att fysiskt spara pappersprogrammet. Hen lär f ö aldrig få ett sådant i sin hand. Allt finns ju i hårddisken. Varför ska vi då för dyra pengar trycka upp 600 program åt den snabbt glesnande skara stönebockar som envisas med att besöka travbanorna?

MEN, det finns alltid ett men. Hur går det för den stackars krake som om 20 år ska få ihop jubileumsskriften Årjängstravet 100 år? Ett mission impossible så svårt att jag för min del redan här och nu avsäger mig uppdraget. Ihop med f sportchefen Göran håller jag annars just nu på med att sammanställa en 80-årsbok och det vill jag bara säga att utan tillgång till de inbundna årgångar av gamla travprogram som finns på Travmuseeet skulle även denna uppgift, hur enkel den låter, vara nästan hopplös. Vi har i tre månaders tid jagat resultat och data för åren 1986-2015, hela tiden med ena tummen i ett gammalt program.

TRAV ÄR KULTUR brukar Kjell säga. Att på Nordiska Travmuseet ha en komplett uppsättning program från åtminstone en svensk travbana, det är att äga en kulturskatt. Hur andra travbanor gör, det är deras sak, men från starten av Nordmarkens Travsällskap 1936 till dags dato MÅSTE det få finnas en KOMPLETT serie. Att vi försvårat kontinuiteten genom ett par år med inslag av svårläst, sladdrig makulatur, det är en sak. Irreparabelt? Svårt att binda in, men nån genial typografisk finess kan möjligen fixa det.

EKONOMIN, lös den! Om man nu tror att den ovanifrån anbefallda lösningen är den billigaste, så gäller det att söka matcha den. Enligt mig är det viktigaste FORMATET. 21x15 cm ska det vara. Förslag: Vi satsar på 16 sidor och tränger in 9 lopp där. Skippar allt ovidkommande, Krokens Blädder och annat krafs, styrelsesammansättning, banrekordlista, speltablåer, tävlingsrutiner och diverse annonser. Jaja, jag vet, annonsörerna kräver. Men lite mindre kan annonsbudskapen få bli. Klumpa ihop dom. För faktiskt är det ju så att de långsmala gröna missfostren bara är på 16 sidor de också! Förresten: Vi skiter i färgen de här gångerna. Blir nog nån krona billigare så.

GIKT, portvinstå, det är ingen lustfylld åkomma. Om vi samfällt står upp och KRÄVER att även lunchtravsprogrammen får en vettig utformning, trampar vi sannolikt på någon inflammerad tå under något skrivbord. Hör du nåt gällt skri någonstans ifrån så vet vi vid vilken dator eländet utformades från början.

PS. Jan Roar Mjölneröd leder även efter omgång 2 championligan. Tre norrmän har tidigare under historiens gång vunnit denna prestigeladdade serie; Trygve Diskerud, Cato Antonsen och Dagfinn Aarum, den senare t o m fyra gånger.

 


Ett lunchtravsprogram från gamla dagar. Det var tider det.

19 april 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!