Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

FARBRÖDER ATT SE UPP TILL


I början av februari 1936 avslutades efter hårda förhandlingar köpet av den sista markbiten impediment, där den påtänkta travbanan skulle byggas. I ena ringhörnan Abel Jansson, Västtomta, (far till den då 12-årige Nils, han som senare blev kamrer och travjournalist) och i den andra nystartade Nordmarkens Travsällskap. Abel begärde i det längsta 10 öre/ kvadratmeter för sin mark, medan motparten bjöd 7. Avslutet hamnade på 8 öre + (gissar jag) ett mindre antal aktier i det nybildade AB Nordmarkens Travbana.
Varför drar jag upp detta?

Jo, just i samma veva, april 1936, föddes i Ed, långt ner i Dalsland, en gosse som fick namnet KARL-GÖSTA. Han blev en hästkarl av Guds nåde, proffstränare inom travet och t o m champion på den bana som aldrig blivit verklighet om inte Abel Jansson och hans motpart till slut skakat hand där uppe i Värmland, troligen efter en måltid på det nyuppförda, flotta Stora Hotellet nära järnvägsstationen.



När Årjängstravet nu närmar sig slutet av sin 80:nde tävlingssäsong är KARL-GÖSTA EDMAN fortfarande aktiv som tränare och körsven. Under (det stympade) marknadstravet 2015 var han på vippen att få räkna in ytterligare en seger men fick nöja sig med andraplatsen efter Catherine Frökna och en annan kusk som även han lämnat målbrottet för massor av år sedan, Klaus Kern. Klaus är 60 år, tysk till börden, och han körde faktiskt den här gången sitt blott andra kallblodslopp. Karl-Gösta, som alltså fyller jämna 80 nästa gång, föll för åldersstrecket (den gången 67, jag minns inte) så han hade inte rätt att tävlingsköra åren 2004-2012. 2013 kom han igen efter att ha med glans ha klarat den obligatoriska läkarbesiktningen. Vid Årjängs Marknad det året vann han sitt senaste lopp (odds 9 ggr) just med samma ganska svårkörda Zirkonia som han nu höll på att slå till med. Den här tiden på året gör man nog alltid bäst i att passa K-G, för marknadsdagen 2002 rattade han till lätt seger Zirkonias mamma, Pilofjälla.

ETT GOTT RÅD: Passa Karl-Gösta när du hör sorlet från Marknadsplatsen! Själv bor han f ö mitt i smeten.
 

22 september 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!