Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

DET LUTAR

Årjängstravets säsong lutar mot sitt slut. Lutar är sannerligen rätt ord för det är i fortsättningen ont om TV-bevakade tävlingar, vilket garanterar lojt intresse från media och - med ett undantag ! - tunt med folk på platserna. Fast nåja, finaldagen torsdagen den 5 oktober, lär vi i alla fall få en chans att vifta med armarna bakom intervjuoffer vid lunchtravet som definitivt sätter punkt för 2017.

PUBLIKINVASION
I morgon, fredag, vankas det breddtrav. Sen är det bara två veckor kvar till marknadens dubbla övningar. Då är lördagen en tävlingsdag utan särskild etikett, men det är inte långsökt att kalla den en maskerad breddag, eftersom förstapriset i alla lopp är blygsamma 10.000 kr. Ändock vågar jag mig på den djärva gissningen att den ”breddagen” kommer att locka mer folk än de flesta stor- och mellanbanor kan uppvisa en normal tävlingsdag. Att sen omsättningen får svettpärlor i pannan om den ens ska hasa sig upp till miljonen, det är en annan sak. En helt annan sak, som Skarplöth brukar säga.

SPÄNNANDE KVAL
Kristian Lindberg tar ut 2-åriga Fruska Am i kvalloppet kl 17.55. Det är avgjort fredagens mest intressanta start. Vän av ordning kanske frågar varför hon inte avverkar ett premielopp först, men det beror på att stoet med den guldglänsande härstamningen (Gift Kronos-Deesse d´Inverne) är anmäld till premiechansningen och avstår premien i hopp om dubbla pengar i framtida klassiska lopp.

Fruska har en bror, Destiny Am (e Muscle Hill), som för en vecka sedan var en hårsmån från att kvala in till finalen av Derbyt på söndag. En helbror till denne, en 1-åring, ropade Kristian Lindberg in på Wenngarns auktion härförleden. Priset, 1,1 miljon, har ingen i våra nejder matchat tidigare. Inte på långa vägar.

Dyringen är helbror till Destiny och heter Gaylord Am. Skam till sägandes visste jag inte vad Gaylord stod för, men nu vet jag. Det är en ort i Michigan med – låter det inte märkligt ?! – nästan på pricken lika många invånare som Årjängs tätort, 3,681 med göbbar, kärnger och ongar inräknat. Det ser jag som ett extremt gott omen, ett förebud om framgångar utöver det vanliga. Ännu en gul kavaj till Nordmarken?

Deesse d´Inverne kommer förhoppningsvis att via sina avkommor sätta en viss prägel på Årjängstravet några år framöver. Här noterar hon banrekord för 2-åriga ston, 1.17,5 volt, tillsammans med Magnus Jakobsson. Det skedde under marknadstravet 2010. Ett par år senare såldes hon till Stall Courant och tävlade i dess färger innan hon blev avelsmärr. Själv sprang hon in drygt 400.000, men i avelsboxen producerar hon miljonärer. 

31 augusti 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!