Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

DERBY I SKUGGA

                                     

Den 4 september körs det största loppet för fyraåringar på vår vänortsbana i Skåne, Jägersro. Svenskt Travderby är en löpning som varje år skapar ett enormt intresse bland alla travintresserade. Från en dammig hylla i mitt eget arkiv plockar jag fram minnet av mitt senaste derbybesök, nu 26 år gammalt, från 1990. Då seglade Queen L. förbi allt och alla på upploppet, nästan i samma glidande stil som den vår egen Runsy använde. En upplevelse, faktiskt. Och ägarfarbrorn hade samma namn som vår kantor Tore Larsson, fast våran Tore hade inte så elegant hatt. Hade han hatt, förresten?

Men mest minns jag från -90 att jag höll på att aldrig hitta till travbanan. Låter märkligt för det är egentligen dretenkelt. Tror att jag frågade vägen vid samma bensinstation tre gånger. Lite var det kanske språksvårigheter, för killen i Castrolkeps hade svårt att förstå svenska. Det kan bli så ibland när man är ute på okänt vatten. Men nog borde dom fatta: – Hôr ä ho, bana?

Nåja, nu till saken. Årets Derby kommer, vill jag tro, att överglänsas av Finalen av Ponnykampen, som avgörs dagen före, lördagen den 3. Lite som favorit, åtminstone i mina ögon, ställer där Årjängs Travskola upp. Den här tävlingen riktar sig till alla ungdomar med anknytning till trav och vill stärka sambandet och samarbetet mellan ungdomarna och deras hemmabana. Och det är minsann inte litet som krävs av deltagarna. Tävlingen sönderfaller i tre olika avsnitt: en kunskapsdel, en praktisk del i form av ett travlopp och en tredje inte mindre krävande gren, en hejarklacksdel. Årjäng har sopat banan med sina konkurrenter i två tuffa kval, på Axevalla 19 juli och i Åmål 31 juli. Av de rapporter mina lokalmeddelare lämnat, har Årjängsfolket hela tiden utstrålat intensiv segervilja och säkerhet. Det är därför jag vågar sticka ut hakorna och förutspå en pallplacering för våra ungdomar. Det enda som möjligen, möjligen kan sätta en käpp i sulkyhjulet för de våra, är språket.

Och vägen dit? Följ bara skyltarna med JÄGERSRO så kommer ni rätt. You can´t miss it! Annars får ni väl fråga vid nån mack.
 

4 augusti 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!