Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

CIRKELN SLUTEN FÖR SEGERVAN JÖSSEHÄRING

En 57 år lång sulkykarriär avslutades i samband med att Årjängstravet slog igen portarna för säsongen 2015. Med tre dagar kvar till sin 75-årsdag tyckte LEIF BERGGREN att nu fick det vara nog. Han kan, om han så önskar, sätta sig i gungstolen och blicka tillbaka på en resa som, förutom att den fört honom runt överallt i den vida travvärlden, även inbringat bortåt 2.900 segrar, de flesta förstås tagna här hemma i Sverige men många även under 23 Italien-år.

Allt tog egentligen sin början just här i Årjäng. För att få körlicens måste man 1958 vara 18 år fyllda, en gräns som Arvika-grabben Leif uppnådde i oktober det året. Den 30 november körde han sitt första löp. Det skedde här på Nordmarkens Travbana och hästen, King Harry, ägde han själv tillsammans med sin äldre bror Sven. King Harry var föga betrodd (ev odds 39 ggr) och slutade oplacerad på 1.28,2/2220. Segern gick ändock till Arvika genom Sven och Locarno, 1.26,8/ 2200, odds 11.25. Jag vill minnas – men kan ha fel - att Leif senare revanscherade sig och King Harry genom att hemma i Arvika ta hem Leifs första i den långa raden triumfer. Den sista i den imponerande räckan triumfer är jag betydligt säkrare på, den kom här på debutbanan söndagen den 9 augusti detta år. Leif, som de sista åren titulerades amatör, ersatte då en annan amatör, Thomas Martinsson från Dals Ed, bakom Mr Sethos vilket betydde en knäppsäker seger till 3.11 i odds före favoriten Mårten Marje. Just denne Mr Sethos höll på att ge Leif en guldkantad avslutning på karriären, men paret fick ge sig mot en annan oldboy, Olle Goop, 72 och hans familjehäst Cummin.

Vi ber att få salutera en färgstark travsportman. Även om karriären formellt sett är avslutad lär vi få se honom ytterligare en och annan gång i s k legendlopp. För en legend är han, Leif från Jösse härad! Fredag kväll denna vecka kl 18.30 hade han tänkt sig vara med på Travmuseet, när det kallas till Idrottscafé i travsportens tecken. Dit kommer massor av andra profiler som också kan kallas legendarer, men tyvärr inte Leif, som av sina barn kallats till Thailand för att fira 75-årsdagen. Fast det kan ju vara trevligt, det med.

 

Sin segerrika travkarriär inledde LEIF BERGGREN sista dagen i november 1958 på travbanan i Årjäng och han avslutade den på samma plats 11 oktober 2015. Fyra gånger blev han champion här. TACK och LYCKA TILL med många pensionärsår!

20 oktober 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!