Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

ÄR DU LÖNSAM, LILLE VÄN?

Jag läser i tidningen att tre sydligt baserade tränare med Lutfi Kolgjini i spetsen ömmar för travsporten till den grad att de vill lägga ner flera (de flesta? alla?) olönsamma banor. Där ryker säkert en del norrlandsbanor och småbanorna överhuvudtaget lever farligt. Syftet är framförallt att få upp prispengarna, väl? Eller har jag fattat helt fel? Gäller det inte att minska utflödet ur penningstinna farbröders hobbyplånböcker en liten aning? En konsekvens lär väl i alla fall bli att strypsnaran runt halsen på våra vänner travamatörerna dras åt ytterligare ett hack, när det allra mesta koncentreras till storbanorna, men det kanske bara är att acceptera. Att inbilla sig att travhästägandet någonsin ska bli en lönsam affär mer än för någon enstaka lyckans ost, det är dock bara en dröm. En lika fåfäng dröm som att vi ska få tillbaka det idylliska tillstånd som rådde innan spelindustrin övertog sporten. Då kunde det faktiskt räcka med en matlapp på Färjestad varje månad för att täcka träningsavgiften för en häst. Sägs det.

DYRA RESOR
Bara resorna för en starthäst kostar ju nuförtiden skjortan. 50 kr/milen påstod någon. 1000 spänn Årjäng-Karlstad t o r. Tacka vet jag ishavstorsken som får åka jorden runt på 80 dagar innan den via kinesiska filéknivar hamnar i våra frysdiskar. Där blir milpengen betydligt rimligare.

Först vann Veijo Heiskanen en oerhört populär seger i Stochampionatet med Some Summit. Den triumfen inbringade 1 miljon kronor. Några dagar senare tog han med en enda häst 50-milaturen (2 x 25) till Årjäng för att tävla med Callela Foxtrot. Även den resan gick nog ihop ekonomiskt, fast förstapengen bara var 12.000.


ANINGEN ÅNGERFULL
Rätt ondskefullt var det att vi förra gången anordnade en TÄVLING ingående i Gulddivisionen, dvs alldeles för svår för alla som inte jobbar heltid som kalenderbitare. Jag hoppas innerligt att dagens PRO-tipspromenad i regi Staffan Nilsson är något mänskligare.

Av 38 tävlande lyckades heller inte någon pricka in exakt rätt svar, även om det var snubblande nära på en del håll. Det gällde att fastställa vad Åke Lindgren, Erik Berglöf, Veijo Heiskanen, Geir Vegard Gundersen och Öystein Björnstad har gemensamt. Det såhär i efterhand ganska nära till hands liggande svaret är: Alla fem har vid Årjängstravet noterat ännu gällande svenska rekord. I tur och ordning har detta skett med Mia Mollyn (2009), Val d´Amour (2013), Dernier Viking (2014), Fettern T.G. (2011) och Höyby Rutta (2009). Kolla själv på Svensk Travsport!

BLAND SVAREN
är möjligt att en eller annan korrekt lösning p g a okunskap missades av tävlingsledningen. Att alla har samma skonummer, är ju fullt möjligt, men omöjligt att i en hast kontrollera. Vi vet helt enkelt inte. Att samtliga är födda i Jungfruns stjärntecken är bara FEL. Det har vi kollat i paddan. Många menade att alla vunnit något stort lopp med ston, eller rent av nåt derby. Mycket möjligt, men vad är ett stort lopp? Men att alla vid anmodan skulle kunna gå på händer, tror vi inte ett dugg på. Där är nog krontorpare Berglöf i en viss särklass. En fjäskig lösare påstod att alla var födda i Silbodal och hade Årjäng som favoritbana. Så långt kan folk gå i fjäsk för att hålla sig framme i en prestigemättad tävling. Dom tävlar nog på lasix eller åtminstone Alvedon.

Här har Baus Tryggsön vunnit storlopp. Men när han satte svenskt rekord i Årjäng för 66 år sedan, då fick han smisk av Helge Solo. Foto: Erik Widén


Nästa tävling ska bli enklare. Se det som ett löfte. Nästan typ P21. Att vi denna gång fastnade för rekord var en ren slump. Frågan kom upp om vilket som var det första svenska rekord som sattes i Årjäng. Vi landade på Baus Tryggsöns 1.35,4/2260 sista dagen i juli 1949, rekord för äldre utl kbl h/v över lång distans. Fast inte räckte det till seger, inte. Helge Solo från samma volt med samma tid var 4 cm före i mål. S k bogseringstider (när hästen inte segrade) räknades i forntiden som rekord, oavsett placering. Hercules Hanover (4 år utl h/v) var i skymundan bara fyra, när han blev rekordhållare 1966 på 1.18,1a/1600. Det var i samma lopp som Shatter Way (3 år, utl h/v) med 1.17,4a också slog svenskt rekord utan att få ett öre för besväret, eftersom han blev distanserad i heat II.

Jaja, nu är det bara att luta sig tillbaka och se vilken verkan storgubbarnas debattinlägg om framtida travekonomi får. Vilken småbana blir först att drabbas av nedläggning? Spelbolagen kan nog ge aptitliga odds redan nu. Och vilken småbana håller ut längst? Siste man släcker ljuset!


Med goda förhoppningar skickar Årjäng iväg holmedalingarna Håkan Olsson och Peder Mykla till Bergsåker om några dagar. Ett glatt LYCKA TILL! är på sin plats.
 

6 augusti 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!