Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

INTE ALL REKLAM, VÄL?

 

ALL REKLAM ÄR BRA REKLAM

Nja, jag vet inte precis det. Men att reklamen spelar roll i allas våra torftiga liv, det är säkert. Jag äger ett annonsklipp ur en veckotidning från 1919. Efter världskrigets restriktioner fanns då återigen kakao i handelsboden, vilket budskapet Mazettis klara ögon lysa åter förmedlade. Folk köpte Ögon Kakao och reklammakaren fick beröm. Även jag skulle ha instämt i de lovorden.

BENGET
Lite halvt mobbad blev jag när Ovomaltine (hette det så ?) under kriget talade om hur nyttig dess välling var genom att på bild visa en mycket tanig yngling med texten Även jag har varit en benget bredvid samme gosse efter åtta veckors vällingkur, välmatat fyllig och strålande frisk. Eftersom mitt namn (Bengt) något påminde om benget blev jag en tid kallad just det, fast jag minsann aldrig varit skran. Reklam kan leda till mobbing.

LUX
På 50-talet tvättade sig 9 filmstjärnor av 10 med Lux toalettvål. Så stod det i annonserna, där undersköna kvinnor uppträdde på softade bilder och man nästan kände doften av Lux. Om den tionde stjärnan använde ett annat märke eller inte tvättade sig alls, framgick aldrig.

KÄNT FOLK
Filmstjärnor förekom ymnigt på bilder även när det slogs fast att Känt folk röker Kent. Det var på 60-talet, innan det blev skadligt med cigaretter. Lite längre tillbaka hade rökningen faktiskt klart hälsobringande effekter. Mentoltillsats t ex gjorde gott för hals och lungor. Det intygade välkända specialister inom läkarkåren. Vi som flitigt glor på gamla svartvita filmer kan intyga att skådespelarna i stort sett i varje scen tar sig ett hälsosamt bloss. Elegant ser det ut.

”Folk i farten röker CAMEL”. ” Smaken som slog: BLEND”. ”Jag har också gått över till PRINCE”. ”LUCKY STRIKE forever and ever”.

FÖRE 1950
I Svanqvists bokhandel kunde ungdomar i min ålder köpa cigaretter styckevis, om pengarna inte räckte till ett helt 10-paket. ”Två lösa Bill” och Detektivmagasinet fick man för 50 öre.

MINNESVÄRT

En del reklamslogans har bitit sig fast. Håwebrödet smakar, det är kunnigt folk som bakar. Konkurrentens Bröd från APK, bästa du kan få är också slagkraftigt från samma 40-tal. Viking skokräm glänser väl inte längre, men det gjorde den då. Säg Algots, det räcker är väl en uppmaning som heller inte längre är aktuell.

MALPLACERAT
Att även en så förträfflig kommun som Årjäng känner sig i behov av lite PR, får man förstå. Om man samtidigt ger travet en liten ekonomisk stöttning slås två husflugor i en smäll. Ett par läckra skyltar med kommunnamnet är en enkel men bra lösning, tyckte någon i våras.

Helt rätt. MEN åt helsicke FEL om skyltarna placeras galet! De får inte dölja delar av travloppen för de fåtaliga men trogna besökarna på publikplats. Då missar reklamen verkligen sitt mål. Ett gott råd i all välmening: Flytta reklamskyltarna så att de inte skymmer hästarna! Spika upp dom på utsidan det sorgliga plank som vetter mot E18. Sveriges Vackraste Bana har nämligen Sveriges Fulaste Utsida. .

RAFFEL

Trux Balder är i ledningen i söndags när 800 m återstår av lopp 2. I sulkyn sitter (som synes?) han som har bästa utgångsläget i championligan 2017, den reslige Kristian Lindberg. Men det här löpet vinner han inte, för Trux felar på upploppet och Bambam Pegg/ Emil Sillén tar segern.

BINDOR

I mycket modern tid gör Always reklam för en revolutionerande typ av dambindor och fastslår att inte två kvinnor är likadant skapta inom den region där sådana används. Det finns 3,5 miljarder kvinnor, säger Always, och dessa skall bli hjälpta av företagets produkter. Det är bara det att utbudet tycks inskränka sig till så få som tre modeller, varför det i nuläget verkar fattas 3.449.999.997 varianter innan varje kvinna kan hitta sin rätta passform. Utvecklingsarbetet kanske är på gång?

TUR-KALLINGAR

Själv ansätts jag i ett i ett med erbjudanden i min mobil från spelföretaget (casinot?) ComeOn. Guld och gröna skogar utlovas plus ett par boxershorts i en så vidrigt illgrön färg att EU-kommissionen för mänskliga rättigheter borde sätta ner foten.

Oj, just i skrivande stund plingar telefonen till. Nu frestar ComeOn med en pizza, om jag låter dom förvalta 300 spänn. En med extra allt?

Härmed utlovas 100 kronor kontant plus 150 free spins till den som kommer på mig med att uppträda – offentligt eller privat - i ComeOns underbrallor.

TEXTREKLAM
Men att göra lite PR för Årjängstravets säsongsavslutning torsdagen den 5 oktober, det kan inte vara fel. Vi korar då årets champions vid ett, som vi hoppas, sevärt lunchtrav. Första start kl 12.20. Vi ses!

26 september 2017

Skriv kommentar

Du är fantastisk Bengt! Sitter med ett leende på läpparna och läppjar morgonkaffe och njuter av ditt skrivande. Blir så glad av vad du skriver och gör den gråaste dag till en vacker dag för mig. Kram =)

Postat av den 27 september 2017
Dela med andra!