Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Julmarknad i Hån
2018-12-02 12:00 16:00
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Skolbesök, Kyrkan 2020, Matglad Eskil, Lean och Filmpremiär

Skolbesök, Kyrkan 2020, Matglad Eskil, Lean och Filmpremiär

Besök på förskolor, fritids och skola i Töcksfors. Barn & Utbildningsnämndes arbetsutskott samlades i Töcksfors för att se över verksamheterna. Inför byggnationen av nya lokaler gäller det att vi tänker flexibelt och ändamålsenligt. En stor kostnad för just skolan är att lokalerna används förhållandevis liten tid /dygn. Att därför kombinera lokaler med förskolan/skolans olika verksamheter är något som allt fler kommuner tittar på. Vid Töcksfors skola byggs nu en separat byggnad som kan användas både inom förskolan och skolan. Inledningsvis kommer förskoleklass/6-åringar samt fritidsverksamhet att vara i lokalerna.
Detta fina hus hade barn gjort på fritids Droppen i Töcksfors.
Inbjuden till debattkväll i Silbodal/Blomskog och Trankils församlingar med visionen kyrkan år 2020. Mitt inlägg i debatten handlade om mina erfarenheter från förändringen inom Holmedal-Karlanda församling. Efter att ha varit ett gemensamt pastorat i ett antal år gjordes en församlingssammanslagning. Efter ett gott samarbete i pastoratsform tycker jag att sammanslagningen av församlingarna gick smärtfritt. Det innebar samverkansvinster och effektivare administration Några utmaningar inför framtiden är minskat antal medlemmar och därmed minskade intäkter och stora underhållskostnader i byggnader. Det var en bra diskussion och fortsättning följer.
 


Debattledare Sune Paulsson med debattör Ulla Paulsson i Silbodals Församlingshem.Jordbruksminister Eskil Erlandsson tillsammans med Värmlandscenterns ordförande Lars Nyborg.


Jordbruksminister Eskil Erlandsson besökte Värmland och Lillerud. Välbesökt kväll där Eskil fick utmana CUF Lillerudsordförande Magnus Persson i lantbrukliga kunskapsfrågor. Eskil vann i spurten med att montera ihop ett träns. I Eskils anförande framkom tydligt vilken viktig roll Centern haft i regeringen för att bevaka landsbygdsfrågor. I Landsbygdsprogrammet har man satsat 1 miljard kronor bl.a till sänkta egenavgifter,sänkta kostnader för att anställa, bredbandssatsning, minska regelkrånglet för arbetsgivare vilket ger förutsättningar för de gröna näringarna att utvecklas. Matlandet Sverige – ta makten över maten – mat med identitet. Ta vara på Landsbygdens styrkor. En av våra stora resurser är vår landsbygd och den miljö vi lever i. Idag efterfrågas mer än bara mat. Det ska vara en upplevelse, det ska vara mat med identitet. Affärsidén är att paketera våra tillgångar och lyckas omsätta vårt mervärde för en allt mer medveten besökare. I den växande näringen upplevelseturism kan 10.000 nya jobb skapas.


Här får jag tacka Eskil för en mycket bra kväll på Lillerud.Ola Svensson, platschef på Elos, dagens värd för Teknikföretagens möte.


Möte med Teknikföretagen, bestående av tillverkningsindustriföretagen. Turen hade kommit till att besöka Elos Precision AB. Platschef Ola Svensson berättade om införandet av ”Effektiva Arbetsplatser”. Kortfattat innebär det att – Var sak har sin plats – ordning och reda (5S) =Effektivare arbetsplatser via systematiskt arbetsätt och eliminering av slöseri, Sortera, Systematisera, Städa & Se till, Standardisera och Skapa vana. Ett år efter att man påbörjat arbetet kan man se tydliga förbättringar i arbetsmiljön. Fler företag i kommunen har arbetat med införande av Effektiva Arbetsplatser och Lean Produktion som är ett sätt att tänka för att effektivisera. För att lyckas måste man kunna se helheten och utgå från sina egna förutsättningar. I kommunen utbildas två personer i Lean för att även hos oss skapa detta sätt att arbeta och tänka.
En av kvällens huvudpersoner, Morten Mycklebust, Fantasifabrikken, skapare av historien om Stubbefolket.


Filmpremiär i Årjäng!! I fredags kväll gick denna historiska händelse av stapeln. Första visningen av Stubbefolket på Folkets Hus. Närvarande var inbjudna aktörer, statister och många som varit delaktiga i inspelningen, ett fullsatt Folkets Hus. Spännande handling, proffsig inspelning i vår otroligt vackra närmiljö. NRK har köpt sändningsrätten och förhoppningsvis kommer avsnitten att sändas innan sommaren. Det är Morten Mycklebust, Fantasifabrikken, som skrivit historien om Stubbefolket. De lever i vår närhet mellan människor och rövare. Tvelugg är huvudpersonen och han får många spännande uppdrag för att klara sin skolexamen. Tre avsnitt av nio är inspelade så jag hoppas verkligen att man fortsätter att spela in så man kan följa hela historien med Tvelugg och de andra i Stubbefolket.


Här ser vi drivkrafter bakom projektet Barnens Gränseland, här representerat av Årjäng, Säffle, Marker och Dalslandsturism.Äntligen har Svea vädrat våren, här på en liten tur med Leo.
 

14 mars 2010

Skriv kommentar

Kommer i sommar att bli en teater "stubbeteater" som kommer att ha 10 speldagar strax över norska gränsen..biljetter finns att köpa nu.Vore kul om man talade om att även folk i från årjäng är med i serien....och teatern!

Postat av Theres Tenman den 15 mars 2010
Dela med andra!