Start

Landsbygdsministern, Anhörigträff, Tillgänglighet och Biskopen.

Landsbygdsministern, Anhörigträff, Tillgänglighet och Biskopen.
Av Katarina Johannesson Årjäng Söndag 3 April, 2011

Landsbyggdsminister Eskil Erlandsson besökte Karlstad på måndagen. Vi fick möjlighet till ett möte för att diskutera landsbygdsfrågor. Vid beskrivning av hur det ser ut i olika delar av Sverige så går det bra för den tätortsnära landsbygden. Många har insett den livskvalité som landsbygdsboende ger. Så områden inom pendlingsavstånd från storstäderna går det mycket bra för. Där vi däremot har den stora utmaningen är att utveckla ”Småorts Sverige”. Hur kan småorterna lyckas med att få inflyttning? Trenden är tydlig, i Värmland tappade 14 av 16 kommuner invånare under 2010. Det gäller att vara en kommun som är positiv och attraktiv, ser möjligheter och sticker ut med något unikt. Här får vi slå våra kloka ihop och hjälpas åt för att ändra trenden. Vår kommun kan kanske vara lite av ett undantag från småortssverige när vi nästan gränsar till en storstadsregion i vårt grannland.
Eskil Erlandsson omgiven av värmlänningar.

Anhörigföreningen, med Britta Nilsson i spetsen, bjöd in till en kväll där frågor diskuterades om stöd och hur vi hjälps åt för alla anhöriga som gör stora insatser. Deltog gjorde bl.a kommunens ansvarige för anhörigfrågor, Elisabeth Evegård. Hon finns tillgänglig och hjälper till med lösningar på olika behov och frågeställningar. Det är oerhört viktigt att det finns ett stöd för anhöriga som gör en stor insats för sina närmaste.
Britta Nilsson tillsammans med panelen på anhörigträffen.


Tomas Ravelli parerar i fotbollsmålet under sin föreläsning.

Veckan fortsatte med Tillgänglighetsmässan på hotellet. Det var en välbesökt mässa med många olika utställare. Mässan arrangerades av kommunens Tillgänglighetsråd i ett Leaderprojekt med Conny Gunnarsson i spetsen. Inriktningen på mässan var att informera och försöka öka intresset hos arbetsgivare att se möjligheter att engagera människor med funktionsnedsättning. Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Gunilla Awwilja Andersson och kommunen deltog i en paneldiskussion om vilka möjligheter som finns att tillgå. Huvudattraktion på mässan skulle har varit skaparen av Glada Huddiggänget, Per Johansson. Han var tyvärr tvungen att lämna återbud i sista stund p.g.a av sjukdom. Men arbetsgruppen gjorde en fantastisk insats och lyckades att engagera den tidigare landslagsmålvakten Tomas Ravelli. Han föreläste bl.a om motivation och att se möjligheter att göra det ”lilla extra”.
Kyrkokören i Holmedal-Karlanda Församling på Biskopsvisitation med Esbjörn Hagberg och Kajsa Kvarned.

Veckan avslutades med besök av biskop Esbjörn Hagberg. Biskopsvisitationen i Holmedals Kyrka var det sista av 3 besök där anställda och förtroendevalda i församlingen träffade biskopen, biskopsadjunkt Kajsa Kvarned och kontraktsprost Torgny Larsson Lants för att diskutera vår framtid. Det har varit intressanta och bra möten där vi fortsätter dialogen om utmaningarna i framtiden. Även här är frågan om antalet medlemmar viktig. På högmässan deltog församlingens kör med ljuv sång under ledning av Kerstin Wallmyr och vår kyrkoherde Rune Wallmyr.
En hälsning från en vårtrött Svea.

3 april 2011

Skriv kommentar

Bra synpunkter och förslag för en positiv inflyttning till kommunen. Tar med detta till ett kommande projekt med West Sweden där vi ska arbeta med hur kommunen ser ut år 2020.

Postat av Katarina Johannesson den 10 april 2011

För att kommentera inflyttningen, så tror jag att man måste bestämma sig för vilken målgrupp man vill ha av inflyttare. Sen se över både boendealternativen, möjligheten till arbetet och sist men inte minst den sociala biten med kultur, fritid och nöjen.

Utbyggnaden av Prästnäset med sjönära boende och närheten till både shopping och Oslo är säkert ett gott exemplar som kommer ge fler invånare till kommunen. Och vackra platser vid vattnen har vi ju gott om så det tycker jag man skall ta till vara på. Vänder man sedan på det så kanske ett attraktivt boende med en attraktiv fritid kan locka hit flera företag, med tanken att i Årjäng är det bra att etablera för hit vill folk med kompetens och kunskap flytta.

Postat av //Birger den 5 april 2011
Dela med andra!