Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Julmarknad i Hån
2018-12-02 12:00 16:00
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Frukostmöte, Infrastrukturminister, Vänorter och Värmland på Östersjön

Frukostmöte, Infrastrukturminister, Vänorter och Värmland på Östersjön.

Nordmarkens Näringsliv och Årjängs kommun arrangerar tillsammans frukostmöte. I mötet förra veckan presenterade Urban Svanberg, Svenskt Näringsliv, näringslivsklimatet i kommunen. Tyvärr har Årjängs kommun gått ner i enkäten, något beroende av konjunkturläget men vi har tappat mer än andra kommuner. På mötet diskuterades vilka orsakerna kan vara. Byte av kommunalråd kan vara en orsak, situationen i Årjängs centrum en annan. Det är nu viktigt att vi på kommunen får reda på av företagarna vad det beror på för att kunna förbättra klimatet. Så kom in med åsikter, nu gäller det att ändra trenden och förbättra företagsklimatet. Annat som är på gång i kommunen är: Detaljplan för Tullstation vid gränsen. Byggstart på Lindudden i Töcksfors beräknas till sommaren 2010, preliminärt klart för öppning till Julhandeln 2011. Projektering av 80 villatomter och 20 lägenheter på Prästnäset klara sommaren 2010. Fördjupad översiktsplan Kyrkerud-Sommarvik är prioriterad. Vi är i behov av attraktiva tomter i Årjäng. Detaljplan Manhem och gamla industrifastigheten i Lennartsfors. Det finns också klara tomter i Svensbystrand i Sillerud.Här ser vi till vänster Urban Svanberg i gul slips, Sven-Olov Sjödin från arbetsförmedlingen informerar om läget på arbetsmarknaden.

Förra veckan var jag och informationschef Owe Lindström kallade till infrastrukturminister Åsa Torstensson. Mötet gällde den kommande avvecklingen av koppartråd i området Töresbyn-Strömmer. Man vill på departementet försäkra sig om att förändringen inte försämrar tillgängligheten av telefoni samt att kommunens trygghetslarm säkerställs. Enligt Telia garanteras tillgängligheten av telefoni i samband med teknikskiftet som är planerat att ske i juli månad. Kommunen håller på med upphandling av nya trygghetslarm som snarast kommer att testas.
Råkade komma mitt i VM Sprint på skidor i Stockholm under vårt besök hos Åsa Torstensson.

På torsdag åkte några från KS/AU och näringslivsenheten/turist och kultur & fritid tillsammans med ungdomar från Fritidsgården och Musikskolan till vår vänort Gol i Hallingdal i Norge. I Gol bor det c:a 4.500 invånare och har en yta på c:a 530 km2. Syftet med besöket var bl.a hur vi i Årjäng kan skapa ett ungdomsråd, utbyte mellan våra musikskolor och diskussioner om besöksnäringen. Gol är en stor destination när det gäller fjällturism och det var intressant att höra hur de arbetar för att utveckla näringen. 70% av företagandet i Gol har med turismen att göra och är därmed en väldigt viktig näring för kommunen.


Kultur & Fritidscehfen Owe hade en förkärlek till lunch på Shell, alla nöjda och glada.


Ungdomarna kom igång med sina diskussioner och vi hoppas nu att det är början till ett ungdomsråd i kommunen. Man har i Gol och vår andra vänort Fanö i Danmark kommit längre i bildandet av ungdomsråd. Med lite nödrim drog jag följande slutsats av besöket mellan våra ungdomar:
Några av våra unga i Demokratigruppen på besök i Gol.
Våra ungdomar har träffats för att snacka demokrati

Och det är nödvändigt för allas vår framti

Att lära känna och lära av varandra

gör att vi kan växa och närma oss andra

Jag tycker att vi nu i Årjäng avspark gör

och ett ungdomsråd inför.


Elever från musikskolan uppträder i Gol. Enorm konsert!!!Sista natten med gänget, avskedsmiddag i Gol med MYCKET mat.

Handelskammarens resa till Åland har startat och jag sitter nu i hytten och skriver lite på bloggen. Det är c:a 1.100 värmländska företagare, offentliga personer och övriga med på denna enorma affärsresa. Intressanta föreläsningar kommer under måndagen och bl.a kommer Stina Dabrovski att berätta om sin ”Kvinnliga list bakom sina framgångar” Som sagt pågår resan så jag återkommer med information.Ha det så bra i vårsolen och njut av ljusare tider.
 

22 mars 2010

Skriv kommentar
Dela med andra!