Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Etableringar i Årjängs centrum

Etableringar i Årjängs centrum
Av Katarina Johannesson Årjäng Onsdag 8 September, 2010

Det är en förändring på gång i Årjängs centrum. Det är vi många som känner till vid det här laget. Frågan om Årjängs centrum har tagit mycket energi och skapat en negativ bild av Årjäng på många sätt. Vi har en lösning – de gamla fastigheterna rivs och vi skapar därmed något positiv för kommuninvånare och besökare.


På senare år har vi upplevt stora förändringar när det gäller etablering av handel och dess utveckling. Det har skapats stora shoppingcenter och koncentrationer av stora etableringar till just dessa center. För Årjängs tätort har fastighetsägaren till torgfastigheten arbetat intensivt med att få etablering. Man har i diskussioner påtalat de förslag på förändringar med rivning och anpassning av fastigheten och entré från Storgatan men det har inte lett till något resultat.


För att större affärsetablerare ska vara intresserade gäller vissa förutsättningar. Det ställs bl.a krav på ortens befolkningsmängd och att det finns andra större etableringar på samma ort. I diskussioner med tänkta kedjor är det dessa förutsättningar som vi står inför. Det vi kan göra för att stärka attraktionen för Årjängs centrum är att bredda utbudet för besöksnäringen och komplettera handeln med andra besöksmål. En konkret åtgärd som kommunen kan göra för att stärka centrum är att skapa ett modernt, attraktiv och tillgängligt bibliotek som idag har c:a 50.000 besök / år. Se hur de har gjort i Sunne. Där flyttade man biblioteket in i centrum och har fördubblat besöksantalet. Deras bibliotek har därmed blivit ett attraktivt inslag i utvecklat centrum.
Bibliotekets yta upptar c:a 800 m2 av torgfastigheten. Affärsytan som återstår inom centrumorådet är c:a 2.000 m2. Med ett levande bibliotek mitt i centrum förbättras förutsättningarna att fylla resterade yta avsevärt. Och som vi tidigare konstaterat – Årjängs tätort behöver ett bredare utbud av olika besöksmål som kompletterar och stärker handeln.

10 september 2010

Skriv kommentar

Ta ert förnuft tillfånga innan ni förstör hela Årjäng Riv inte Clarahuset

Det har redan förstörts och rivits nog redan

här i årjäng. nu ska skattebetalarna få betala dyr hyra i 25 år på ett bibliotek som låg bra till med betydligt billigare hyra in i det nya idiotbygget.

riv skiten och återställ

eller flytta nybygget till Töcksfors torg istället

Postat av Arg Årjängsbo den 28 november 2010

vist är det synd att inte ha en skola för unga i kommunen. Men det blir ju nu ännu bättre,när man får ett elevunderlag som gör att utbildningen blir roligare och högre kvalité. Kyrkerud har möjligheter för boende på skolan, Frukost, lunch, middag det är ju genialt att kunna erbjuda en utbildning där allt finns på plats. Att ha möjlighet till öppen ateljé på fritiden är väl ett stort plus som kan göra att även folk utifrån kan söka sig till Årjäng. Det är inte så mycket att göra för unga på kvällarna.Att utöka och erbjuda gymnasielinjer med sådana kvalitéer i tillägg till programmen är ju ett lyft för Årjäng.

Exempelvis finns ju redan många bitar som ex. Bibliotek som alla skolor nu skall ha då sparar vi ju Ågysbibliotek till högstadiet. Vi är ju tvungna att hushålla med de pengarna som finns...

Matsal med hemlagat mat inte stor kok!

Aktivitet, cyklar, båt mm.

Vi skall inte glömma att region Värmland kan flytta skolan(Kyrkerud) till Arvika om vi inte har möjlighet att utöka!! Då blir det ju ännu mindre i kommun. Sommarkurser drar in ca 450-550 personer det är personer som lägger ner pengar och njuter av vår natur, inte minst kommer tillbaka till Årjäng.

Postat av Annika Andersson den 16 september 2010

ang. teoretiska utbildningar. När jag var ordf i Gymnasienämnden 2002-2006 sökte de allra flesta ungdomar till teoretiska utbildningar i Arvika eller Karlstad. Om jag inte minns fel så hade vi ett år bara 5 behöriga sökande till ÅGYS teoretiska linje av kommunenns avgångselever och det skulle ha blivit billigare att skicka eleverna till andra skolor. Jag vet att det då fanns förespråkare från båda sidor för en nedläggning men ingen vågade säga det högt. Tänk om vi då hade haft det engagemang som vissa har idag för skolan.Det gamla talesättet gäller än "man saknar inte kon förrän båset är tomt".

Postat av Lisbeth Karlsson den 12 september 2010

Bäste Katarina

Dina försök till retorik är fantastisk! Men tyvärr nog för magstark för de flesta,

att försöka framställa er kapitulation inför Årjäng katatrofala utbildningssituation

genom att påstå att ni skapar någonting fantastiskt, det skulle säker få även retorikens fader Aristoteles att vända sig i sin grav. Det är för de flesta uppenbart att nerläggningen av

gymnasiets teoretiska linjer kommer att cementera fast Årjäng på sista plats i den rikstäckande

listan över antalet elever som läser vidare på Högskolan.

Att ni forcerat fram besluten gällande Årjängs centrum några veckor före valet och inte lät

folkviljan få säga sitt i kommande val är mycket trist.

Din ständiga upprepning att ni fortsätter gynna utländska expoatörer utan minsta hänsyn

till den överväldigande majoritet av skattebetalare och väljare som känner sig totalt överkkörda i berörda områden

gör mig och många med mig arg och besviken

Postat av Per Eric Gillberg den 11 september 2010
Dela med andra!