Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Eldsjälar, Vägverket och Medaljör Jönsson på besök.

Vägverket Region Väst, strategisk samhällsplanerare Yvonne Thorèn var på besök i kommunen. Vi fick en inventering och sammanställa våra behov och önskemål när det gäller vägverkets vägar i kommunen. Korsningen vid Töcksmarks Kyrka och den hårt trafikerade E:18 var högst på prioriteringslistan. På sträckan Töcksfors-Årjäng har också viltolyckorna ökat kraftigt varför sträckan är oerhört olycksdrabbad. Förbättring av vägen Selen-Fölsbyn ligger också högt i prioritering. Vi kommer nu att göra en sammanställning av vägnätet för att upprätta en prioriteringsordning. 172:an är också aktuell med att arbeta för att höja säkerheten för att vägen på sikt ska kunna ha 90 km/h. Här har vi inlett ett samarbete med Dalslandskommunerna. Det känns trots allt bra att ha en plan och regelbunden dialog för att försöka nå förbättringar. Tålamod är inte min starka sida för man får nog inte allt med en gång, men jag får ge mig till tåls.


Representanter från vägverket, tekniske chefen och kommunstyrelsens arbetsutskott vid korsningen Töcksmarks Kyrka.


Det sjuder av landsbygdsutveckling i kommunen. Denna vecka började jag med besök i Lennartsfors. Här tittar vi på vad vi kan få till i projektet UTEV, som innebär utveckling av entreprenörskap längs kanalen. Idéer och planer på hur vi bäst använder området där den gamla industribyggnaden ligger finns. Ett förslag i projektet är att det anläggs en gästhamn för att båtar som inte hinner genom slussen ska ha en plats att stanna. Kajen kommer att lagas och området ut på udden skulle vara en plats för allmänheten. Vad som händer med byggnaderna återstår att se men den gamla industribyggnaden är i dåligt skick så något måste göras. Det är också enormt viktigt att Brukshandeln har fått en fortsättning och önskar Annika all lycka.


"Landsbygdsrådgivare" och "Service på landet" tillsammans med kreativa östervallingar.


Vidare i vår kommun så besökte jag Östervallskog. Där finns också möjligheter i samband med kanalprojektet. En gästhamn finns men utbudet av service efterfrågas. Diskussioner om hur man ökar inflyttning pågår och hur man får fram lämplig mark. Ökning av besöksnäringen är också viktigt bl.a som underlag för Lanthandeln, allt för att servicen ska finnas för boende. Här finns också en mängd idéer så det gäller att ta vara på dem.


Möte i Svensbyns skola med Silleruds Framtid!


Avslutande bygdemöte blev i Sillerud. Här är man också intresserad av att öka möjligheter för inflyttning och ett antal kommunala tomter finns på Svensby Strand. Läget är enormt vackert med sjöläge i väst och det finns tomter för både villor och hyresrätter. Årjängs Bostads AB har uppdrag att tillsammans med Silleruds Framtidsgrupp inventera och sammanställa efterfrågan för hyresrätter. När det finns ett underlag får vi se vad som sker.

På kvällen fanns också frågor kring den nya organisationen för hemtjänsten och hur det påverkar. Som underlag för den hjälp en vårdtagare har rätt till görs biståndsbedömning. Detta har inte ändrats och därmed får vårdtagarna den tid de har blivit beviljade. Anledningen till förändringen är att behovet av vård skall styra bemanningen, alltså sker arbetsinsatserna när behovet av hjälp är som störst. Vid förändring är det viktigt med uppföljning och det startar under februari.

Beläggning på gång och cykelbanan Sandaholm-Svensbyn efterfrågades. Jag får här korrigera mig och bekräfta att en summa finns i budget för 2010 att utföra detta. Så vi får hoppas att det sker.

Som ett led i utveckling av vår landsbygd vill jag åter påminna om SmåKom som kommer till Holmedals Församlingshem tisdagen den 2 februari kl 19.00 och berättar om byggande av bostäder på landsbygden.


Färjestads stora stjärna Jörgen Jönsson på besök vid Tingevi.


Inom Nordmarkens Hockey Club finns det några riktiga eldsjälar och man arbetar mycket för att ungdomar ska få spela hockey. Idag spelar 7 ungdomar i Grums och 4 i Charlottenberg. Klubben har en vision och mål att vi även ska få en ishockeyarena i Nordmarken. Det är en stor investering och driftskostnader och om det ska bli möjligt måste det ske i samverkan med flera aktörer. Kommunen har inte de ekonomiska förutsättningarna. Man hade bl.a inbjudit Jörgen Jönsson för att berätta om sitt liv som hockeyspelare och sin nuvarande uppgift i Färjestad. Det var in intressant eftermiddag med hockey, kamratskap och drömmen om en Nordmarkens Arena.


Många unga trotsade kylan för att träffa sin idol.


Vi får se om vintern fortsatt håller i sig, jag börjar faktiskt att vänja mig, ha det så bra så hörs vi. Hälsningar Katarina


Leo gillar ialla fall den kalla vintern!
 

1 februari 2010

Skriv kommentar
Dela med andra!