Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Mina Tydliga Vårtecken!

Påsken är avklarad och nu gottar sig säkert en och annan tandläkare åt de ingrepp de måste utföra efter de mängder sötsaker vi kastat i oss. I matväg är det ju som vanligt inte så spännande när det är högtid i Sverige, nästan samma saker som i Julas och som senaste midsommarfirandet. Fast mer ägg då…
Men jag är inte bitter över detta! Det är ju så det ska vara, skulle i a f känns fel med en massa nyheter. Eller?

För det är ju kul med Påsken då den inte alls sätter samma press på människor likt den hysterin som råder flera månader innan Julen. Känns nästan som om påsken har blivit en vilohelg, där folk slappar och tar igen sig… det är den känslan jag har.
Fast det är klart att det finns ju ALLTID saker att fixa med så här års, som kratta, elda, tvätta fönster och byta däck.

Vid närmare eftertanke är det ju väldigt många röda dagar under påsken och vi ska ju, enligt det tredje budordet, ”Tänka på vilodagen, så att du helgar den.”

Tycker synd om alla er med pollenbesvär nu när våren kommer dundrande!

Det bästa med våren, tycker jag, är att det blir ljusare ute. Vi behöver ljuset för att komma igång med livet igen efter vinterns kyliga mörker som håller oss i ett hårt stryptag och kväver oss. Nu kan vi andas igen! (I a f vi som inte har pollenallergi då, sorry) Nu ser vi med ljuset, ljusare på framtiden, vi har sommaren i sikte! (Ja, i a f vi som inte blir tårögd av allt pollen…)
Men du förstår vad jag menar!

Naturen grönskar och djuren låter (speciellt fåglarna hörs tydligt), det är vår. Plus att ungdomarna på går´n (Tingshuset) börjar bete sig annorlunda. Med dimmiga ögon ser de på varandra på ett helt annat sätt, och med kinder som rosas när händer ska hållas för första gången eller när dom helt plötsligt hamnar bredvid varandra i soffan. Väldigt kul att se samma mönster varje år, gör mig lycklig!
Vårkänslor, det är vår!

Redan (!) har jag lyckats få till tre tillfällen med grillade middagar denna härliga vår! En bra början av många kommande härliga kvällar, som doftar tändvätska, rök och mat-os i alla möjliga olika kittlande aromer! Mitt tips till er som vill ha ett gott vin till det grillade kommer här:

Producenten KWV (Sydafrika)
Roodeberg (nr 7451) 87:-


En favorit!

Jag kommer inte att försöka mig på ett proffsigt utlåtande om hur druvorna har gottat sig i den mylliga jorden eller lapat i sig sol eller att det har trampats av kvinnofötter i sydsluttning…. Utan bara konstaterar att jag tycker om detta vin och om du vill kan du ju prova det!

Men tänk på att dricka måttliga mängder! (Och mycket vatten)

 

Studsmattor, bajs och guld!

Just de tre orden är tydliga vårtecken i min värld!

Alla stora och fula studsmattor som fyller nästan alla trädgårdar till bredden nu när kvällarna blir ljusare. Man hör glada barnskratt ifrån dessa mattor sent inpå småtimmarna, ända tills de hoppar ett knä ur led eller tills de bryter nåt ben…
I Värmland finns det helt sjukt många studsmattor, känns som de liksom växer upp likt ogräs.

Olycksfallen bland barn har också ökat i takt med ökad försäljning av dessa studsmattor… (Vilken moraltant jag är då…)

Ett annat tydligt vårtecken är när all övervintrad hundbajs blottas och likt bruna snödrivor ligger och stinker längst alla gångvägar och ÖVERALLT!
Sen är det klart att allt skräp som poppar fram i det att plusgraderna blir allt fler inte heller gör saker sötare. Men bajs är alltid bajs….

Mitt favorit-vårtecken är ju när mitt kära Färjestad lyckas kriga hem guldet till Värmland! Årets upplaga av SM slutspelet var dock något utav en riktigt nervkittlande resa, vilket också bidrar till att segerns sötma så här i efterhand smakar extra gott. Lika söt och god som första platsen smakar är jag säker på att tvåornas bittra eftersmak fortfarande hänger kvar i alla HV-munnar!

Sen är det klart att det känns vårigt när man får avnjuta den första glassen för säsongen ute i solen!
Men fan vad dyr glassen har blivit!

Därför kommer här ett mycket enkelt tips!

Hemmagjord glass

Du behöver:

1 paket (ca 2,5 dl) vaniljvisp

Förslag på smaksättning(ar):

* färska eller frysta bär
* exotisk färsk frukt
* 2 msk kakao
* hackade nötter
* hackad mandel
* hackad choklad
* hackad torkad frukt
* sylt
* hackade maränger
* chokladsås

Gör så här:

Vispa vaniljvispen så att den blir pösig. Smaksätt om du vill med någon eller några av förslagen eller någon annan ingrediens som du gillar.
Häll smeten i en form, (gärna med lock) och ställ in i frysen.
Låt stå i frysen minst 4 timmar.
Om du väljer någon smaksättning som är "tung" och sjunker till botten i glass-smeten så kan det vara bra att röra om i glassen 1-2 ggr under infrysningen.
Sen är det bara att hugga in!

Tänkte även att jag skulle tipsa om lite skön musik. Här kommer det förslag på två skivor som jag gillar!
Först ut är Glasvegas
http://www.glasvegas.net

”De fyra vännerna James Allan, Rab Allan, Paul Donoghue och Caroline McKay bildade gruppen Glasvegas år 2000, i Glasgow, Skottland. Efter turnerande i hemlandet blev Glasvegas år 2006 upptäckta av musikmogulen Alan McGee, vilket senare ledde till skivkontrakt. Idag är Glasvegas ett av Europas mest omtalade band och på väldigt kort tid har de etablerat sig som ett nytt fenomen på musikscenen.

Glasvegas släppte den 1 oktober sitt självbetitlade debutalbum, en skiva som producerats av James Allan och Rich Costey (Franz Ferdinand, Interpol, Muse) och är inspelad i Brooklyn Recording Studios i New York.”


Musiken speglar Glasvegas liv och erfarenheter i Glasgow där bandmedlemmarna vuxit upp i arbetarklassens vardag.
Jag tycker att musiken känns sådär, ”brittiskt”, skitig och ärlig. Musiken får mig att tänka på de bilder (utan att vart där) jag har av Glasgow, smutsigt men vackert. Vissa av låtarna skulle passa in perfekt i nästan vilken bättre film som helst ifrån området.
I många utav låtarna ligger basen eller gitarren på och maler som solen en varm dag. James Allans röst förmedlar texterna skönt på härligt bred dialekt.
Körsången och arrangemanget runt om gör att det känns mäktigt, fast inte allt för mycket studio vilket brukar vara ett gott tecken på att bandet borde upplevas live. Låter lite, i a f enligt mig, som ett typiskt festivalband.
Några utav låtarna låter som om de kom från en annan tid, fast att de aldrig har känts mer passande än just nu. Passar mycket bra på hög volym i bilen, men som sagt, bör de säkert upplevas live. Ibland påminner de lite om ett ruffigare och farligare Weeping Willows.
Helt klart spännande och mycket bra!

En utav mina favoritlåtar Daddy´sGone http://www.youtube.com/watch?v=3uSdQxKaBfU
Christian Kjellvander http://www.christiankjellvander.com
”Christian Kjellvander är, som många vet vid det här laget, uppvuxen i USA. Och när du tänker på det så hörs det. Varje gång du gottar in dig i hans mörka, lena stämma förs du obehindrat till de stora amerikanska låtskrivarna. De generationsformande musikerna som förändrade historien och skrev låtar du inte kunde ta miste på tillhörde dom och bara dom. Precis så är det med Christian Kjellvander. Ingen spelar som Christian. Ingen sjunger och kanske främst av allt, ingen skriver som Christian. Efter tre soloalbum, en lång rad släpp med Loosegoats och det hyllade samarbetet med brodern Gustaf, Songs of Soil, är han något av en smärre institution i det svenska musiklivet. Men han har även brutit internationell mark. Det har blivit några turnéer genom åren. Första soloalbumet, ”Songs From a Two Room Chapel”, kom ändå så tidigt som 2002. 7 November släpptes albumet ”I Saw Her From Here/I Saw Here From Her” och Kjellvander kan än en gång cementera sin position som Sveriges mesta och bästa folkmusikska country-pop-och-rock-ikon. Albumet som spelades in i den skånska obygden, är produkten av mycket hjärta.”
Jag tycker att Kjellvander albumet ”I Saw Her From Here/I Saw Here From Her” är helt magiskt bra!Känns lite som man pendlar mellan en vacker begravning och ett vackert bröllop. Det är lycka och sorg blandat om vart annat, och det är många känslor på en gång.
Musiken är fantastiskt stämningsfull, och hans röst är förtrollande.
För mig är skivan som bäst när jag lyssnar på den i hörlurar och det inte finns något annat som stör. Lite som att meditera!
Finns så mycket jag skulle kunna skriva om den här skivan, eller om var och en låt, men jag hoppas att du också ska fastna för den och bygga egna tankar runt den, och låta dig trollbindas av magikern Kjellvander.
En fantastisk live-verson av låten ”Two Souls”:

Sist men inte minst måste jag hylla Grotescogängets hit ”Tingaliin”


Förutom "Tingaliin", som alltså är den ryska varianten, finns även "Tingeling" med på listans 27:e plats och "Blingeling" med på listans 41:a. Det är därmed bara "Singeling" som inte placerat sig på Sverigetopplistan av Grotescos låtar.

Veckolista Singlar - 27 mars sett ur Melodifestivalsperspektiv:

1. (NY) P-BROS FEAT. DJ TREXX & OLGA PRATILOVA - TINGALIIN

2. MALENA ERNMAN - LA VOIX

3. E.M.D. - BABY GOODBYE

4. CAROLINE AF UGGLAS - SNÄLLA SNÄLLA

5. MÅNS ZELMERLÖW - HOPE AND GLORY

6. ALCAZAR - STAY THE NIGHT

7. STAR PILOTS - HIGHER

8. H.E.A.T - 1000 MILES

9. SARAH DAWN FINER - MOVING ON

11. MOLLY SANDÉN - SÅ VILL STJÄRNORNA

12. BWO - YOU'RE NOT ALONE

13. EMILIA - YOU'RE MY WORLD

14. LILI & SUSIE - SHOW ME HEAVEN

16. AGNES - LOVE LOVE LOVE

18. ANNA SAHLENE & MARIA HAUKAAS STORENG - KILLING ME
TENDERLY

19. NEXT 3 - ESTA NOCHE

23. AMY DIAMOND - IT'S MY LIFE

25. RIGO & THE TOPAZ SOUND FEAT. RED FOX - I GOT U

27. (NY) TINGELING FEAT. PIHLMAN - TINGELING

32. VELVET - THE QUEEN

37. SOFIA - ALLA

41. (NY) KAPTEN KROK FEAT. POLIO, KRUMBUKTU, XTRA & SMOGGE - BLINGELING

53. (NY) MOTO BOY - HERO

54. SCOTTS - JAG TROR PÅ OSS

59. SHIRLEY CLAMP - MED HJÄRTAT FYLLT AV LJUS
Måste kännas surt för de som var med och tävlade att en skämtlåt är populärare!
Tills vi ses/hörs igen önskar jag dig härliga vårdagar! Till nästa gång, tänk på:
”Att leva är inte tillräckligt. Solsken, frihet och en liten blomma måste man också ha!” - Hans Christian Andersen

Ta hand om Dig och dina medmänniskor nu! Varma Hälsningar Fredrik Bodin.... as Boddjo

6 november 2009

Skriv kommentar
Dela med andra!